Hlavní obsah

Na ČSSD dopadá kauza Altner, ANO cílí na levici

Právo, Jan Martinek

Ačkoliv hnutí ANO oproti minulému měsíci mírně oslabilo, stále si udržuje vysoký náskok před ostatními stranami. Naopak na ČSSD zřejmě začala doléhat „kauza Altner“ a strana padá v preferencích dolů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Trendy Česka, které pro ČT připravila společnost TNS Aisa.

Foto:

Volební model podle TNS Aisa

Článek

ANO by podle něj vyhrálo volby se 27,5%, což je o procento méně, než v březnu (průzkum probíhal v době, kdy v médiích vrcholila kauza Čapího hnízda). Ve Sněmovně by babišovci podle přepočtu Práva dosáhli na 72 mandátů. ČSSD oslabila oproti minulému měsíci o tři procenta, vládnoucí straně by dalo hlas 18,5 procent voličů a v parlamentu by měli 48 poslanců.

Ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička Právu řekl, že obě kauzy (Čapí hnízdo i Altner) mají na pokles preferencí zřejmě vliv, nejsou ale pro strany likvidační. „Nějaký vliv na propad ty kauzy určitě mají, ale ne dlouhodobý. Nějaké přestřelky tu probíhají, lidi to řeší, ale takový vliv, aby to tendenčně měnilo jejich preference, nemají,“ uvedl Kvasnička.

Třetí jsou stabilně komunisté, kteří od s 11,5% minulého měsíce sice posílili o dva procentní body, ale ani tak nedosahují na číslo, které utržili v posledních parlamentních volbách (14,5%). Komunisté by nyní získali 29 mandátů.

Až za nimi se nachází pravicová opozice: TOP 09 by měla 9 procent a 22 mandátů, oproti březnu posílila o dva procentní body. O půl procentního bodu naopak spadla ODS (8,5%, 19 poslanců). Do Sněmovny by se dostali ještě koaliční lidovci se šesti procenty a jedenácti poslanci. Jedno procento před sněmovním prahem se nachází hnutí Úsvit, průzkum ale zatím nezaznamenal jeho roztržku s Blokem proti islámu.

ANO jde doleva

Podle Kvasničky se na aktuálním šetření projevilo, že ANO sbírá hlasy spíše na levé straně politického spektra. „ANO mělo dříve podporu podnikatelů a vzdělaných lidí, ale od poloviny loňského roku jde zřetelně doleva, nyní se naplno projevilo, že přebírá levicové voliče. Má hodně sociálních témat,“ řekl Kvasnička Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám