Hlavní obsah

Na centrální registry se v pátek napojí evidence řidičů. Kolaps prý nenastane

V pátek odpoledne dojde k další synchronizaci registrů státní správy. Registr řidičů bude napojen na centrální registry s databázemi osob a adres. Přes víkend by měl být systém otestován a v pondělí puštěn do běžného provozu. Ministerstvo dopravy slibuje, že v případě komplikací během zkušebního provozu se vrátí ke staré verzi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Nedávné propojení základních registrů s elektronickým systémem centrálního registru vozidel totiž loni v prosinci provázely problémy. Registr vozidel tehdy na řadě míst v Česku na několik hodin zkolaboval a samotní úředníci vyzývali lidi, aby registraci vozidla raději odložili.

Takovémuto scénáři by se tentokráte chtělo ministerstvo dopravy vyhnout. "V sobotu se bude systém zkoušet bez účasti veřejnosti v několika vybraných obcích, mimo jiné v Liberci. Pokud během zkoušek nastane nějaký problém, vrátíme se k původní verzi," ubezpečil mluvčí ministerstva Martin Novák. Podobné potíže jako u registru vozidel úřad nečeká. Oba dva systémy si prý nejsou příliš podobné.

Registr dosud fungoval bez větších problémů

Na rozdíl od registru vozidel, který byl kvůli výpadkům a dalším potížím v posledním roce častokrát v centru pozornosti, o registru řidičů příliš často slyšet není. Toto pondělí jej ale postihl zhruba hodinový výpadek.

Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění. I v případě napojení registru vozidel na základní registry ministerstvo dopravy věřilo, že se vše uskuteční bez komplikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám