Hlavní obsah

Na boj s kůrovcem vláda povolá Ukrajince

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

V boji s kůrovcovou kalamitou mají českým lesníkům pomoci Ukrajinci. Ministerstvo zemědělství totiž navrhuje nový program mimořádných pracovních víz pro občany této země. Do roku 2022 by v jeho rámci mělo do Česka přijít 4500 ukrajinských pracovníků – 1500 ročně, tedy 125 měsíčně. Vízum by platilo rok bez možnosti změnit účel pobytu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na boj proti kůrovci chce ministerstvo zahraničí povolat pracovní síly z Ukrajiny.

Článek

Ambasáda v Kyjevě by přijímala žádosti do konce roku 2022. Pokud by bylo třeba, platnost vládního nařízení, které předkládají společně soc. dem. ministři zemědělství Miroslav Toman a vnitra Jan Hamáček, by se mohlo prodloužit i po tomto termínu.

Podle zdůvodnění návrhu chybí v zemědělství, potravinářství, lesnictví a podobných oborech zhruba 57 tisíc pracovníků. Češi se na tato místa dlouhodobě příliš nehrnou, a tak je zaměstnavatelé hledají v zahraničí. Loni například resort zemědělství uváděl, že jen v lesích chybí 2000 kvalifikovaných a dvojnásobný počet nekvalifikovaných pracovníků. Proto usiloval o urychlený příjezd dalších Ukrajinců nebo Srbů.

„Od roku 2018 roste naléhavost zvýšeného zapojení fyzicky pracujících osob v oblasti lesnictví a dřevozpracujícího průmyslu, a to v návaznosti na boj s kůrovcovou kalamitou a potřebou likvidace jejích následků,“ uvádí se ve zdůvodnění projektu.

Jurečka: Je potřeba víc pracovníků

Nový program má nahradit již dva roky fungující projekt Zemědělec, který byl zaměřený na nábor sezonních pracovníků v oborech, jichž se bude týkat i nový program mimořádných víz.

„Souhlasím s tím, aby projekt získávání zahraničních pracovníků pro agrární sektor pokračoval. Ale nechápu, proč se to zužuje jen na Ukrajinu, protože potenciál zaměstnanců ze zemí bývalého Sovětského svazu je velký,“ řekl Právu exministr zemědělství a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něho není dobře, že se počítá s omezením na 1500 lidí ročně. „Je to málo, zdaleka to nestačí. Jestliže platí, že na ta místa jsou přijímáni zahraniční pracovníci až poté, co se ho úřadu práce nepodaří obsadit českým člověkem, pak nechápu, proč je to limitované. Je třeba to odšpuntovat a tu horní hranici tam nedávat,“ dodal Jurečka.

Co když přijedou legálně, za týden zmizí a nikdo už je v lese neuvidí?
Pavel Kováčik (KSČM)

Mimořádné vízum má Ukrajincům platit rok, během něhož není možné změnit účel pobytu. Prodloužit ho nelze. Jakmile jeho platnost skončí, musí držitel ČR opustit. Pokud by se chtěl vrátit, musí si podat žádost novou.

Resort připouští, že plnění podmínek mimořádného víza může být sporné: „Je riziko, že držitelé víz budou mít po příchodu do ČR zájem změnit zaměstnání, protože sektory zemědělství, potravinářství a lesnictví tradičně nabízejí nižší průměrné finanční ohodnocení než průmyslová výroba, v níž rovněž existuje silná poptávka po pracovní síle.“

Podle místopředsedy zemědělského výboru Pavla Kováčika (KSČM) by mělo nařízení obsahovat i opatření, jak zajistit, aby ti, kterým vízum vyprší, území ČR opravdu opustili.

„Rozumím tomu, že při penězích, které se v lese platí, je možné omezený počet zahraničních dělníků přijmout,“ upozornil Kováčik. „Čím víc jich bude, tím horší bude boj o mzdy a pracovní podmínky pro české zaměstnance,“ dodal.

Reklama

Související články

S kůrovcem budou bojovat i hasiči

Pardubický kraj má svůj vlastní kůrovcový kalamitní štáb. V tomto týdnu se po zhodnocení situace a aktivity státu při této katastrofě rozhodl postupovat...

Kůrovec dobývá Krkonoše. A vítězí

Krkonoše donedávna kůrovcové kalamitě odolávaly. Brouk ale nyní zamořil třetinu nejvyšších českých hor a nebezpečně postupuje. Invazi nezastaví ani vlhčí...

Výběr článků

Načítám