Hlavní obsah

Na americké radarové základně bude platit české právo

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Velvyslanec Spojených států amerických v ČR Richard W. Graber v pátek odpoledne poprvé setkal s hejtmany a se třemi desítkami starostů ze Středočeského a Plzeňského kraje, aby je informoval o záměru vybudovat radarovou základnu ve vojenském prostoru Brdy. Sdělil, že na základně bude platit české právo.

Článek

Podle Grabera bude i na území základny platit české právo pro všechny tamní pracovníky a všechny, kdo se budou na základně pohybovat. "Další konkrétní podmínky celého projektu se nyní začnou projednávat a je to věc další diskuse. Rozhodně budou mít české firmy a jiné subjekty možnost podílet se na výstavbě základny," uvedl Graber.

Místo zůstává neznámé

Základna by podle velvyslance měla být na jihozápadním okraji brdského vojenského prostoru, nejblíže by radaru měly být obce Skořice, Mirošov či Strašice, ze středočeských obcí budou nejblíže Věšín, Rožmitál pod Třemšínem nebo Buková.

Zástupci velvyslanectví ani české vlády přesné místo zatím neudali. "Bude to jihozápadní část prostoru a základna bude zabírat maximálně rozlohu 2 krát 2 kilometry," řekl náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Na postavení základny by měly finančně získat i obce

Pro nejbližší území kolem radaru by mohlo jeho budování znamenat také příspěvek pro rozvoj místní infrastruktury. "Budeme rozhodně požadovat, aby se investice do základny spojily s investicemi do infrastruktury obcí, aby z toho měly také užitek," zdůrazňoval středočeský hejtman Petr Bendl.

V nejbližší době se očekává nejprve reakce české strany na nótu, kterou Američané oficiálně požádali o umístění radarové protiraketové základny v Brdech. Posléze začnou práce na smlouvách a vyjednávání o konkrétních podmínkách. Tato etapa by měla zabrat minimálně 4 měsíce, spíš více.

Ratifikovány by měly být dohody českým Parlamentem a prezidentem na konci letošního roku. Samotná radarová stanice by pak mohla stát v letech 2011 až 2012.

Odpůrci budou protestovat v pondělí

Odpůrci umístění americké základny v Česku zorganizovali na pondělí večer na Václavské náměstí v Praze protestní shromáždění, bude následovat pochod k velvyslanectví USA a k Úřadu vlády. Magistrát pochod zakázal, protože jeho trasa prý vede ulicemi, v nichž by mohly účastníky akce ohrozit automobily.

Iniciativa "Ne základnám", která sdružuje čtyři desítky českých a mezinárodních organizací vystupujících proti postavení americké základny v ČR ale v pátek oznámila, že uskuteční pochod i přes zákaz města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám