Hlavní obsah

Myslivci se bojí, ale omezení zbraní moc nepocítí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směrnice EU zpřísňující legální držení zbraní, kterou tento týden i přes odpor ČR schválili europoslanci, na české myslivce příliš nedopadne. Lovci však varují, že ostatní členské státy Unie tlačí na další zpřísnění a bojí se, že za pár let budou muset stejně pověsit flintu na hřebík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Bohumila Straky z Českomoravské myslivecké jednoty nová omezení, která by od konečného schválení členskými státy Unie měla v ČR platit někdy koncem příštího roku, na lovce příliš nedopadnou.

„Je pravda, že zpřísnění se myslivců na lovu dotkne v této chvíli nejméně. V případě, že vyrazíme na honitbu s poloautomatickými zbraněmi, tak podle českého zákona o myslivosti můžeme mít typicky v kulovnici maximálně tři střely – dvě v zásobníku a jednu v nábojové komoře,“ poznamenal pro Právo Straka.

Evropská směrnice počítá se zákazem zásobníků nad deset ran pro dlouhé poloautomatické zbraně a nad dvacet pro krátké samonabíjecí jako pistole.

Podle Straky ale naprostá většina myslivců nevlastní jen zbrojní průkaz na lov, ale i kvůli sběratelství či sportu a běžně zásobníky s vyšší kapacitou využívá.

Salámová metoda

„Na střelnici každý měsíc trénuji s desetiranným zásobníkem. Jenže pružina se časem opotřebí, takže se vám do zásobníku vejde víc střel, nebo používáte menší ráži, tak se vám střel do zásobníku vejde víc. To pak z vás automaticky dělá kriminálníka?“ kroutí hlavou s tím, že dlouhé poloautomaty jsou mezi myslivci poměrně časté.

Právě se zákazem dlouhých poloautomatických zbraní počítá také směrnice EU, budou si je moci ponechat jen současní majitelé. Podle Straky fakt, že směrnice má na lovce zatím minimální dopady, nenechává myslivce klidnými.

Britští lovci se také stále utěšovali tím, že se jich nic netýká, a nakonec na ně došlo
Bohumil Straka, Českomoravská myslivecká jednota<br/>

„Za dva roky má dojít na revizi směrnice a už teď někteří evropští politici, jako třeba předseda Evropské komise Juncker, tvrdí, že směrnice je příliš mírná. A vzhledem k tomu, jaké nesmysly byly navrhovány při projednávání této směrnice, tak se dost děsíme, s čím evropští úředníci zase přijdou. To bude typická salámová metoda, kdy se postupně budou zakazovat další a další zbraně, včetně těch loveckých,“ dodal Straka.

Podle něj není nereálný scénář z Británie, kde je dnes de facto nemožné si pořídit zbraň, natož ji mít doma.

„Britští lovci se také stále utěšovali tím, že se jich nic netýká, a nakonec na ně došlo, protože restrikce postihla i malorážky a dvouranné brokovnice, tedy zbraně těžko efektivní při nějakém útoku,“ dodal Straka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám