Hlavní obsah

Mynářova jednání se soudci nejsou trestná, tvrdí policie

Policie uzavřela prověřování možného ovlivňování justice ze strany hradního kancléře Vratislava Mynáře s tím, že skutek nebyl trestným činem. Uvedl to týdeník Respekt ve svém pondělním vydání. Konečné slovo bude mít šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek, který může názor policistů buď akceptovat, nebo dát pokyn k zahájení úkonů trestního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Článek

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudu. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v pondělí řekl, že věc nebude komentovat. Podle Respektu policisté při šetření hovořili s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou.

Jedno z trestních oznámení podal advokát a senátor Václav Láska (SEN 21). Mynář se podle něj opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu, za který by kancléři hrozilo až tříleté vězení. Senátor se odvolává na mediální články a rozhovory se soudci, kteří uvedli, že se je Hrad snažil ovlivnit v konkrétních kauzách.

Mynáře se už dříve zastal prezident Miloš Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Respekt v pondělí napsal, že vedle Šimíčka a Baxy kontaktoval Mynář také současného místopředsedu Ústavního soudu Jaroslava Fenyka. Kancléř to týdeníku potvrdil. „Se zmíněným jsem se před několika lety velmi krátce setkal z pověření prezidenta republiky výhradně ve věci služebního zákona, kdy jsem informoval o postupu prezidenta republiky,” uvedl. Fenyk se na dotaz Respektu k věci nechtěl vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám