Hlavní obsah

Muži obžalovaní po havárii v Unipetrolu odmítají trestní stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Mostě se v úterý začal zabývat havárií v Unipetrolu v Záluží u Litvínova z roku 2015. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou obžalovaní dva zaměstnanci. Jejich obhájce Tomáš Sokol řekl, že trestní stíhání oba muži považují za nedůvodné.

Foto: ČTK

Jan Doskočil (vpravo) a Václav Macal (uprostřed) a jejich obhájce Tomáš Sokol (vlevo).

Článek

V areálu chemičky se v srpnu 2015 stala největší havárie v chemickém průmyslu za posledních 20 let v České republice. Mužům hrozí až osm let vězení.

Dva zaměstnance chemičky státní zástupce obžaloval z toho, že při mimořádné události z nedostatečné opatrnosti nezajistili včas spuštění vodních a parních clon, ačkoliv dostali informaci o úniku propylenu. Tím nezabránili výbuchu oblaku propylenu.

Evakuováno muselo být 3000 lidí, na místě zasahovalo na 500 hasičů, uzavřena byla silnice mezi Mostem a Litvínovem, nejezdily tramvaje. Nikdo nebyl při události zraněn. Chemička uvedla, že příčinou havárie byl nestandardní jev na pojistném ventilu. Podle vyjádření společnosti za ni nenese odpovědnost žádný zaměstnanec. Policie dospěla k závěru, že pracovníci mohli předejít takovému rozsahu škod, který vznikl.

"Jsem si stoprocentně jist, že jsem se rozhodl správně, že jsem udělal vše, co bylo v mých silách, abych následky události zmenšil," uvedl Jan Doskočil, který byl v době havárie zodpovědný za jednotku. "Reagovali jsme tak, jak bylo podle nás nejlepší. V dané situaci jsme postupovali nejlepším možným způsobem, nikoliv nedbale," zdůraznil.

Foto: ČTK

Obžalovaní Jan Doskočil a Václav Macal.

Druhým obžalovaným je Václav Macal, jenž byl vedoucím směny v den havárie.

Foto: ČTK

Jan Doskočil a Václav Macal se svým obhájcem Tomášem Sokolem.

Při výslechu Doskočil vysvětlil, proč vodní a parní clony nebylo vhodné použít, podle něj to bylo v tu chvíli neefektivní.

Při havárii se musel v areálu odstavit celý provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Škody vyčíslil podnik na 13,4 miliardy korun. Pojišťovny už větší část z toho firmě proplatily.

Foto: ČTK

Jan Doskočil a Václav Macal se svým obhájcem Tomášem Sokolem.

Reklama

Výběr článků

Načítám