Hlavní obsah

Muži mohou opět držet Suchej únor

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V únoru probíhá již čtvrtý ročník úspěšné kampaně na podporu mužského zdraví – Suchej únor aneb Ani sklenku alkoholu. „Suchej únor je tu proto, abychom si na jeden měsíc dali od alkoholu odstup. Jsem rád, že je stále více mužů, kteří se zapojují do této akce,“ říká Martin Jára z Ligy otevřených mužů (LOM), která kampaň organizuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrný český muž totiž vypije za rok 18,6 litru čistého lihu a závislost na alkoholu mu hrozí 3x více než české ženě.

Přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Michal Miovský iniciativu vítá: „Alkohol a jeho nadměrná konzumace jsou jedním z největších rizik ohrožujících kvalitu života dnešních mužů. A 23 procent českých mužů hrozí závislost kvůli nadměrné konzumaci alkoholu.“

Suchej únor je podle něho skvělá příležitost, jak dostat téma nebezpečí závislosti na alkoholu do veřejné diskuse. „Samozřejmě sám o sobě mnoho nezmění, ale vede k reflexi, dává k ní šanci. Jeden měsíc je nic, tak je dobré si to ,nic‘ bez alkoholu zkusit,“ doplňuje Michal Miovský.

„Zúčastnit se nic nestojí. Potřeba je jenom dostatek odhodlání přijmout tuto u nás neobvyklou výzvu,“ dodává Martin Jára z LOM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám