Hlavní obsah

Můžete za zdražování, vmetl Schillerové Stanjura

Tvrdou kritiku si kvůli inflaci vyslechla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ze strany kandidáta na příslušný resort koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Zbyňka Stanjury. Podle něj se vláda na zvyšování cen podílela, když se zadlužovala bez ohledu na koronavirus. V neděli to řekl v pořadu Partie CNN Prima News.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Stanjura připomněl, že zdražování probíhá z více důvodů. Nejprve připustil, že probíhající inflaci, která v srpnu stoupla na 4,1 procenta, zapříčinily problémy i na straně nabídky, jelikož na světových trzích není tolik zboží a služeb, kolik chtějí spotřebitelé nakupovat. „To nikdo nezpochybňuje. Alespoň ne naše strana,“ uvedl.

Vedle toho se ale na problému podle něj podílí také vláda. „Inflace vzniká na straně poptávky, když je příliš mnoho peněz v ekonomice, a tady je problém na straně české vlády a špatného hospodaření,“ doplnil Stanjura.

Ministryni proto vyčetl, že vláda od covidové krize, která začala v březnu 2020, hospodaří s příliš vysokými schodky státního rozpočtu.

Dotace na sociální služby více lůžek nepřinesly, konstatoval NKÚ

Domácí

Odkazoval přitom na stanovisko Národního kontrolního úřadu (NKÚ), jenž uvedl, že v roce 2020 nesouviselo 150 miliard korun dluhu s výdaji na covidovou krizi. Podle NKÚ ministerstvo financí zařadilo mezi výdaje, které měly souviset s opatřeními proti covidu, i takové položky, které s nimi přímo nesouvisely. Jako příklad uvádí jednorázový příspěvek důchodcům.

Stanjurovi se také nelíbí, že se v deficitech pokračuje. V roce 2020 stát hospodařil se schodkem 367,4 miliardy korun, za celý letošní rok to bude podle ministryně zřejmě kolem 400 miliard korun.

Schodek rozpočtu bude kolem 400 miliard, řekla Schillerová

Domácí

Schillerová se bránila tím, že šla velká část také na investice. „Musíme vyvést tuto zemi z krize, která byla způsobena covidem,“ oponovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám