Hlavní obsah

Muž se připoutal k soše maršála Koněva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K soše maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 se v pondělí odpoledne připoutal aktivista nespokojený s plánem místní radnice sochu přemístit. Policisté muže zkontrolovali a pak odjeli.

Muž se připoutal ke Koněvově sošeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Muž se k soše přivázal podle dostupných informací někdy po čtvrté hodině odpoledne.

„Mohu potvrdit, že k soše Koněva se připoutal muž, který nesouhlasí s jejím odstraněním. Policejní hlídka situaci na místě prověřila, k narušení veřejného pořádku nedošlo o a policisté proto z místa odjeli,“ řekla Novinám policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Aktivista, který se připoutal k podstavci sochy řetězem a přinesl si s sebou vodu a kelímek, na místě plánuje být podle svých slov jen do večera, ráno prý vstává do práce. „Jednání zastupitelů Prahy 6 zbytečně rozdmýchává emoce tam, kde vůbec rozdmýchány být nemusí. Svých starostí máme tady v České republice dost,“ prohlásil připoutaný muž.

Socha z roku 1980 budí kontroverze a byla v minulosti terčem vandalů. Radnice Prahy 6 minulý týden rozhodla, že ji přesune.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Aktivista u sochy maršála Koněva

Ivan Koněv (1897–1973) se za druhé světové války podílel na osvobození Česka, kritici však připomínají také jeho roli při potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956 či výstavbě berlínské zdi.

Na druhou stranu vášně vzbudily vysvětlující tabulky líčící Koněva nejen jako osvoboditele, které nechala k soše Praha 6 umístit loni. Nespokojení aktivisté dorazili také nedávno v souvislosti s pokusem městské části sochu dočasně zakrýt.

Proti tabulkám i plánu přesunout sochu silně vystupuje i Rusko. Tamní ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že přijaté řešení „vážně zhorší atmosféru a nezůstane bez odpovědi“.

Reklama

Související články

Rusko hrozí odvetou za stěhování sochy Koněva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek odsoudilo čtvrteční rozhodnutí Prahy 6 přestěhovat sochu sovětského maršála Ivana Koněva na jiné místo. Pohrozilo odvetou,...

Výběr článků

Načítám