Hlavní obsah

Muslimskou studentku nevyloučíme, teplické gymnázium nenávistným dopisům nepodlehne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Teplické gymnázium nebude reagovat na kampaň, která se na internetu rozběhla v souvislosti s muslimskou studentkou Eman Ghaleb z Jemenu. Její vyloučení ze studia odmítl ředitel školy Zdeněk Bergman, který nehodlá podléhat xenofobním náladám části společnosti.

Foto: Archiv Eman Ghaleb

Eman Ghaleb

Článek

Není to poprvé, kdy takový požadavek zazněl. „Dostal jsem na 50 e-mailů, jsou v nich často nenávistná slova a nadávky, na všechny adresy nicméně hromadně odpovím,” řekl Bergman.

Ředitel se vyjádřil obsáhle už v noci na svém facebookovém profilu, kde mimo jiné připomněl, že jde o slušnou a bystrou dívku.

„Ach jo. Skončím v kamenolomu”

Sama Eman první e-mail požadující její vyloučení na svém facebookovém profilu komentovala s nadhledem: „Ach jo, co budu dělat? Moje budoucnost se blíží k the end! Asi skončím v kamenolomu, bože žehnej aspoň kameny!!!”

Foto: Archiv Eman Ghaleb

Jeden z e-mailů požadujících vyloučení muslimské studentky, který obdržel ředitel teplického gymnázia.

„Na podzim 2015 jsem žákyni udělil pochvalu ředitele školy za 'dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní'. Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím,” uvedl mimo jiné ředitel školy.

„Dopisy nejsou reakcí na nic konkrétního na teplickém gymnáziu. To děvče, o které se jedná, má dost aktivní facebookový profil, kde se vyjadřuje, je otevřená, komunikativní, je mediálně známá,” řekl Bergman. Dopisy jsou podle něj reakcemi lidí, kteří neznají realitu na gymnáziu a vůbec v Teplicích.

„Vycházejí z xenofobních nálad ve společnosti. Na druhou stranu mi po mém vyjádření na profilu chodí také řada dopisů, v nichž mě lidé podporují,” uvedl.

Cizinců je ve škole mnohem více

Školu podle něj navštěvuje skoro deset procent cizinců. Studenti jsou tak denně konfrontováni s jinými zvyklostmi a jinými kulturními vzorci. Samotné lázeňské město už léta navštěvují hosté z arabského světa, kteří částečně nahradili ruskou klientelu.

Radnice v minulosti řešila stížnosti na Araby, kteří podle některých obyvatel po sobě neuklízeli a rušili noční klid. Lidé organizovali i hromadné protesty. Loni v létě Arabové uspořádali úklid šanovského parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám