Hlavní obsah

Muslimská komunita je v Česku umírněná, tvrdí zpráva ministerstva vnitra

Muslimská komunita je České republice integrovaná a umírněná, uvádí zpráva ministerstva vnitra, kterou minulý týden vzala na vědomí Bezpečnostní rada státu. O zprávě informoval server irozhlas. Současně dokument uvádí, že nebezpečím pro radikalizaci muslimů v tuzemsku jsou paradoxně protiislámské výroky některých politiků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Autoři zprávy podle webu Českého rozhlasu zdůrazňují, že na složení náboženských komunit v ČR se neprojevila migrační vlna. Muslimové do Česka nemířili, maximálně jím projížděli.

Policie podle zprávy nicméně i v Česku zaznamenala cizince, kteří se snažili šířit radikální výklad islámu. „Jednalo se zejména o osoby ze střední Asie a z kavkazských republik, které se v Česku pokoušely navázat kontakty,” uvádí zpráva.

Upozorňuje, že nebezpečím by mohly být výroky některých politiků. „Mezi hlavní potenciálně radikalizační témata patří islamofobní vystoupení některých představitelů veřejného života a proizraelské postoje státu a jeho představitelů,“ uvádí zpráva. Zmiňuje stranu SPD, kterou sice neřadí mezi extrémistické, ale uvádí, že přináší podobná témata jako pravicoví extremisté.

Zpráva podobně jako nedávná informace BIS upozorňuje, že loni odjelo z Česka bojovat do Sýrie 11 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám