Hlavní obsah

Musílková: Rath chtěl vyšachovat privatizované nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath údajně chtěl po Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), aby přestala financovat nemocnice ve Středočeském kraji. V diskusním pořadu na programu ČT24 to v neděli řekla ředitelka VZP Jiřina Musílková. Rath ji k přerušení spolupráce s privatizovanými nemocnicemi prý vyzval v osobním rozhovoru.

Článek

Ministr řekl, že je nepřijatelné, aby VZP s privatizovanými nemocnicemi uzavírala smlouvu bez zákonného výběrového řízení.

Podle ministra si Musílková obsah rozhovoru s ním upravila. "Záměr této vlády a tohoto ministerstva je mít síť veřejných neziskových nemocnic. My zásadně nesouhlasíme, aby nemocnice byly plošně privatizovány," řekl v neděli ministr.

Ředitelka podle něj privatizaci podporuje tím, že s převedenými nemocnicemi bez výběrového řízení uzavírá smlouvy. Tím je zvýhodňuje, dodal Rath.

Musílkové podle jejích slov ministr řekl, "že pojišťovna by neměla spolupracovat s krajskými úřady a že jsme měli okamžitě přestat financovat nemocnice, s kterými se pracovalo ve Středočeském kraji, nemocnici Nymburk a další a další". Ředitelka VZP dodala, že postup se měl vztahovat na všechny kraje.

Zákaz převodu

V čele většiny krajů stojí hejtmani z řad ODS. Kraje převáděly své nemocnice na akciové společnosti. Ministr již dříve řekl, že chce dalšímu převodu zdravotnických zařízení zabránit. Nyní tento krok zakazuje zákon. Středočeský kraj se rozhodl, že malé nemocnice jako příspěvkové organizace zruší a převede je pod správu nemocnic, z nichž se "akciovky" již staly.

Pokud se právní forma nemocnice mění, musí pojišťovna vypsat výběrové řízení na poskytovatele péče. Pokud v něm zprivatizovaná nemocnice uspěje, získá zas smlouvu na hrazení péče.

Povinnosti vypsat výběrové řízení si je Musílková podle svých slov vědoma. Řekla ale, že není možné po dobu několika měsíců, kdy řízení trvají, nemocnicím neplatit. Péče o pacienty by tak mohla být ohrožena.

"Péče je zajištěna u nemocnic jako příspěvkových organizací. Hejtmany vůbec nic nenutí nemocnice privatizovat nebo je transformovat na obchodní společnosti. To je jejich když ne vůle, řekl bych dokonce zvůle," uvedl ministr.

Musílková dodala, že smlouvy jsou dočasné a nemocnice se budou muset do nového výběru přihlásit. "Když si občané myslí, že když se mění nějaká právní forma, že pojišťovna řekne tak, a teď vám uřízneme peníze, nebudeme vás platit, ať to platí kraje, tak ať to občané řeknou," prohlásila.

Rath: internetové zdravotní knížky jsou neúčelné

Rath považuje vynakládání peněz na nynější podobu projektu internetových zdravotních knížek IZIP za neúčelné. Rathova slova tlumočila jeho mluvčí Jana Kocová. Projekt provádí firma, v níž figurují členové ODS. Ministr se již dříve zmínil o obchodním napojení ODS na VZP. [celá zpráva] V pojišťovně ho má prověřit nucený správce.

Elektronickou zdravotní knížku má na internetu už 750 000 klientů VZP. Do projektu se zapojilo zatím 7300 lékařů, nemocnic, lékáren a laboratoří, tedy asi čtvrtina. Knížka obsahuje údaje o vyšetřeních, obtížích i lécích pacienta. Neúčelné opakování léčby a předepisování prášků by mělo díky přehledu odpadnout.

Rath uvedl, že projekt pojišťovna firmě IZIP "přiklepla bez výběrového řízení". Společnost podle něj patří místopředsedovi Evropského parlamentu Miroslavu Ouzkému a europoslanci Milanu Cabrnochovi (oba ODS).

"Projekt IZIP vznikl čistě jako projekt VZP a společnosti s ručením omezeným, kterou vlastní zmínění poslanci, přičemž oba byli v té době členy zdravotního výboru Sněmovny," sdělil Rath. Dodal, že Cabrnoch seděl tehdy ve správní radě VZP.

Projekt si podle ministra v minulosti vyžádal desítky miliónů korun, letos pak 100 miliónů a v příštím roce by měl stát 150 miliónů korun. "Plnění proti těmto částkám mi připadá krajně podivné," řekl Rath v diskusním pořadu ČT.

Musílková: je to úspěšný projekt

Projekt VZP odstartovala v roce 2001. Podle její ředitelky Jiřiny Musílkové je mimořádně úspěšný. VZP si za něj vysloužila domácí i mezinárodní ocenění. Pochválili ho i poslanci Evropského parlamentu, dodala Musílková. Podle ní systém zatím stál ani ne 200 miliónů, má ale ušetřit miliardy. Ředitelka VZP již dříve uvedla, že když se díky internetovým knížkám podaří ročně uspořit deset procent výdajů na léky, budou to tři miliardy.

Musílková dnes řekla, že projekt vymyslel lékař Pavel Hronek, který členem ODS není. Omezení systému by podle ní mohlo vést k tomu, že lékaři ztratí přehled o nákladech za léky a péči a přestanou je sledovat. "Každému bude jedno, jestli pacient dostává deset nebo 15 léků a všechny je používá," dodala.

Reklama

Související články

Rath pohrozil šéfce VZP Musílkové policií

Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek vyhlásil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu. Ještě ten den večer nařknul ředitelku Jiřinu...

Výběr článků

Načítám