Hlavní obsah

Mstiví sousedé by mohli na majitele legálních zbraní poštvat policii, tvrdí pravice

Právo, Jan Rovenský

Zhrzení partneři či mstiví sousedé si budou moci snadněji zchladit žáhu na majitelích legálně držených zbraní a pořádně jim znepříjemnit život policejní prohlídkou. Tvrdí to opoziční poslanci s tím, že k tomu může vést novela zákona o zbraních, kterou ve Sněmovně čeká třetí čtení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novela počítá s rozšířením pravomocí policie, která by mohla v případě důvodného podezření zadržet legálně držené zbraně, a pokud by se k jejich vydání majitel neměl, tak vstoupit i do obydlí bez souhlasu soudu.

Ministerstvo vnitra změnu hájí slovy, že jde o preventivní opatření, jak zabránit podobné tragédii jako loni v Uherském Brodě. Tehdy psychicky labilní muž legální pistolí v restauraci postřílel osm lidí. Přitom se to stalo v době, kdy už byl vyzván k lékařské prohlídce.

Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) potíž tkví ve vágním textu novely. Tvrdí, že z návrhu není jasné, na čem se důvodné podezření zakládá. Navíc se obává, že třeba soused ze msty může vyvolat pocit, že držitel zbrojního průkazu je okolí nebezpečný.

„Nic se nepíše o tom, že stav bude posuzovat lékař. Policista si to může vyložit všelijak,“ řekla Právu.

„Není možné, aby policista měl pravomoc na základě důvodného podezření provádět de facto domovní prohlídky bez povolení státního zástupce či soudu. Mohlo by dojít k snadnému zneužití a prolomení základního práva domněnkami policistů,“ dodala Černochová.

Prolomením základního práva na nedotknutelnost obydlí argumentuje i poslanec Daniel Korte (TOP 09). „Hrozí, že na základě toho, že o vás soused řekne, že cvokaříte, k vám domů vpadnou policisté, budou se vám hrabat v ponožkách a hledat vaši legálně drženou zbraň. Protože jde o domovní prohlídku, chci, aby to šlo jen na základě příkazu soudu,“ sdělil Právu.

Podle Korteho i Černochové je navíc změna nadbytečná, protože zákon o policii umožňuje policistům v případě odvracení bezprostředního ohrožení života, zdraví a majetku okamžitě zasáhnout i v obydlí.

Jen výjimečně?

Ministerstvo vnitra i koaliční poslanci však návrh brání. Změna prý zacelí mezeru v zákoně a umožní policistům rychle reagovat a sebrat dotyčnému zbraně předtím, než ho pošlou na mimořádné lékařské vyšetření a rozhodnou o případném odnětí zbrojního průkazu.

„Policie dnes nemůže člověku, který se zblázní, ihned odebrat legálně držené zbraně. Místo toho se musí zahájit správní řízení, které nějakou dobu trvá, a mezitím takový člověk může být sobě nebo svému okolí nebezpečný,“ řekl Právu šéf sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Podle poslance bude policie k zajišťování zbraní sahat jen výjimečně. Váňa se zneužití neobává, protože již dnes se policisté setkávají se snahou kriminalizovat držitele zbrojních průkazů a dokážou ji rozeznat.

Obavy ze zneužití mírní i mluvčí vnitra Jiří Korbel. „Pokud by policista zneužil svého oprávnění, dopustil by se trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Osoba, které budou zbraně zajištěny, si vždy bude moci podat stížnost. Navíc zajištění je pouze dočasné. Pokud se lékařsky potvrdí, že osoba je zdravá, zbraně se jí vrátí,“ uvedl.

Předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) odmítá slova, že by šlo o skrytou domovní prohlídku. „Policie musí dotyčného nejdříve kontaktovat. Pokud vydá zbraň dobrovolně, prohlídka ani nesmí proběhnout. Pokud zbraň nevydá, hrozí prohlídka prostor, která ale může probíhat jen do té doby, než budou zadrženy zbraně. Dál ne,“ uvedl.

Tejc uznává, že určitá rizika změna přinese. „Je to ale lepší, než když dotyčný se svou zbraní během byrokratického kolečka někoho zastřelí. Každý přežije, když mu na čtrnáct dní bude odebrána zbraň, a bude se při závažných důvodech zkoumat, zda to bylo opodstatněné. Tím nemyslím, že o vás soused řekne policii, že máte zbraň a on se vás bojí,“ dodal.

Pozor na udání

Místopředseda bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz (ANO) řekl Právu, že si raději sebere trochu demokratických práv a svobody na úkor bezpečnosti.

„Neříkám, že novelou zcela odstraníme střelce blázny, ale pokud mohu zvýšit možnost odhalení psychicky labilního člověka, který chce použít zbraň, tak vstup do objektu je pro mě jako pro bývalého policistu dobrá věc,“ podotkl.

Schwarz se ale obává, aby policejní velitelé zákon pochopili a nebáli se ho používat. „Jestli přijde mstivá exmanželka, tak ji musím poučit, že sice k bývalému manželovi půjdeme, ale že pokud se její udání neprokáže, tak naopak s obviněním nebo pokutou na krku může skončit ona,“ dodal.

Rozšíření pravomocí policie podporuje i většina členů sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX, které však požaduje pojistky proti zneužití, třeba právě proti neopodstatněným pomluvám.

„Chápeme to jako předběžné opatření v případě, že existují konkrétní důvody, že člověk nemusí být duševně v pořádku. Je to proto, aby se předešlo situacím jako v Uherském Brodě nebo těm, kdy byla pro dotyčného výzva, aby šel na lékařskou prohlídku, impulzem ke střelbě,“ řekl Právu mluvčí LEX David Karásek.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby policie mohla vstupovat do obydlí a hledat legálně drženou zbraň bez soudního rozhodnutí?
Ano
8,7 %
Ne
91,3 %
Celkem hlasovalo 1777 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám