Hlavní obsah

Mrština pod tlakem opustil ČSSD sám

Právo, jbs
NÁCHOD
Aktualizováno

Miloslav Mrština, bývalý předseda náchodské organizace soc. dem. vystoupil z ČSSD. Stalo se tak na večerním zasedání náchodské organizace. Podle informací Práva k tomu došlo po ostré debatě a telefonátu Mrštiny s předsedou strany Jiřím Paroubkem. Při tajném hlasování o jeho vyloučení se však většina členů místní organizace vyslovila proti jeho vyloučení.

Foto: Alexandra Mlejnková, Právo

Miloslav Mrština

Článek

Mrština k tomu řekl, že dobrovolně vystoupil ze strany po dohodě s Jiřím Paroubkem a proti nařčením, která se objevila v tisku, je rozhodnut bránit se soudní cestou. Na otázku, zda po očištění svého jména plánuje návrat do ČSSD, neodpověděl.

Mrštinu vyzvalo už dříve grémium ČSSD, aby neprodleně opustil stranu. Stalo se tak poté, co podle tisku získal státní dotaci pro svůj hotel Vyhlídka a do podniku zval prostitutky z východní Evropy. Objevily se také informace, že Mrština má pochybné lustrační osvědčení.

Mohl odejít už dřív, říká Orgoníková

Podle slov předsedkyně královéhradeckého KVV ČSSD Hany Orgoníkové mohl Mrština tento krok učinit už 13. února. „Pak by se mohl věnovat očištění svého jména. Takhle to jen prodlužoval a to bylo myslím zbytečné,“ řekla Právu.

Předseda příslušné místní organizace ČSSD Ladislav Tichý uvedl, že v debatě zazněly na téma vyloučení Mrštiny různé příspěvky. „Většinově ale členové MO vzali v potaz jeho dřívější dlouhodobou činnost a hlasování dopadlo tak, jak dopadlo,“ uvedl Tichý. Jak sám hlasoval, ale prozradit odmítl.

Hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) Mrštinův krok ocenil. „Možná tím pomohl k snadnějšímu osvětlení svého případu. Zachoval se dobře,“ prohlásil Franc. Respektuje zároveň rozhodnutí většiny členů MO. „Převládl tam názor, že Mrštinova kauza je uměle vytvořená a že by se podobným věcem nemělo ustupovat. Svým hlasováním Mrštinu morálně podpořili,“ konstatoval hejtman.

Kauza dotace

Mrština stál několik let v čele krajské organizace ČSSD v Hradeckém kraji, byl také členem předsednictva strany. V roce 2006 údajně dostal od ministerstev, v jejichž čele stáli sociální demokraté, více než 5 miliónů korun.

Před několika dny Mrština slíbil, že do vyřešení problému své členství ve straně pozastaví, ale později si to rozmyslel.

Reklama

Výběr článků

Načítám