Hlavní obsah

Možný zákaz pobytu pro pachatele přestupků v Senátu neprošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu podle očekávání zamítli novelu přestupkového zákona, která by umožňovala obcím zakázat přestupkovým recidivistům pobyt na svém území. Poslanecká novela, jejíž hlavní tváří se stala někdejší chomutovská primátorka a nynější poslankyně ODS Ivana Řápková, by obcím dávala možnost vykázat pachatele opakovaných přestupků až na tři měsíce. Novela se vrátí do Sněmovny.

Foto: Právo

Ivana Řápková (ODS)

Článek

"Je naprosto nepřípustné, aby o narušení ústavní svobody rozhodovaly správní úřady," prohlásil předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Podle něj může zákaz pobytu nařídit pouze soud. Připomenul, že o protiústavnosti novely je přesvědčen také ombudsman a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský.

Řápková namítla, že již nyní mohou správní úřady omezit svobodu pohybu. Připomněla, že výtržníkům mohou zakázat až na rok návštěvu sportovních nebo kulturních akcí. Dosud mohou ukládat pouze pokuty, které jsou ale nevymahatelné v případě pachatelů bez příjmů kromě sociálních dávek.

Novela by mohla skončit u Ústavního soudu

Úřady by mohly podle novely ukládat až tříměsíční zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Zákaz by mohly uložit jen lidem, kteří v obci nemají trvalý pobyt.

Sněmovna v březnu novelu schválila hlasy 94 ze 179 přítomných poslanců. Pro opětovné prosazení novely by bylo třeba 101 hlasů. Pokud poslanci novelu prosadí, oponenti předlohy už slíbili navrhnout Ústavnímu soudu její zrušení.

Reklama

Výběr článků

Načítám