Hlavní obsah

Možná přítomnost amerických vojáků v ČR vyvolala řadu reakcí

KASTELLORIZO

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v Řecku na neformální schůzce ministrů zahraničí zemí Evropské unie a vstupujících států řekl, že v České republice by mohli být rozmístěni američtí vojáci. Poučení z dějin podle něj ukazuje, že bez USA v Evropě není zajištěná bezpečnost.

Foto: Ondřej Kořínek

Radary v Praze.

Článek

Svoboda uvedl, že rozmístění vojáků by bylo předmětem další diskuse. Podle něho je nutné brát evropský prostor jako celek a nerozlišovat, kde konkrétně kteří vojáci jsou. Zároveň řekl, že je nutné brát českou bezpečnost jako bezpečnost celoevropskou. "

Bez přítomnosti Spojených států v Evropě není naše bezpečnost úplná," prohlásil ministr. "Nic není rozhodnuto, ale určitě bych to neodsuzoval," řekl s odkazem na možnost přemístění amerických vojáků do zemí východní Evropy včetně ČR. Dodal, že by také záleželo na tom, o kolik vojáků by šlo, za jakých podmínek a kde přesně by byli rozmístěni.

Svoboda vs. Klaus

Svoboda svým vyjádřením reagoval na výroky prezidenta Václava Klause, který se v rozhovoru pro dnešní vydání německého listu Süddeutsche Zeitung vyslovil proti rozmístění amerických vojsk na území České republiky. "Na základě naší historie jsme velmi citliví, když jde o cizí vojenské jednotky na našem území," řekl v rozhovoru pro německý list Klaus.

Pro ODS, proti komunisté

Pohled politiků na přítomnost amerických vojáků se liší, a to nejen podle stranické příslušnosti. Patrné je to zejména v sociální demokracii. Premiér Vladimír Špidla opatrně řekl, že posoudit výhody a nevýhody vojenské přítomnosti USA v České republice si vyžádá čas. Naopak ministr obrany Jaroslav Tvrdík by ji uvítal, a to nejen z hlediska zvýšení bezpečnosti, ale také kvůli nově vzniklým pracovním místům.

Pro přítomnost amerických vojáků v České republice je i ODS. Klausův stranický kolega, stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil soudí, že prezidentova slova nelze interpretovat jako odmítnutí případného přesunu Američanů z Německa do Česka: "Spíše se zamýšlel nad tím, jaké by to mohlo vyvolat nálady ve veřejnosti."

Zahradil se podobně jako Tvrdík domnívá, že pokud by Spojené státy skutečně uvažovaly o přemístění některých jednotek na východ, měla by o takové nabídce Česká republika vážně uvažovat. "Je to dobré řešení," uvedl.

Jasně proti jsou komunisté. "Naše republika už má s takzvaným dočasným pobytem zahraničních vojsk na svém území zkušenosti. Měli bychom si své vlastní území zabezpečit sami," řekla místopředsedkyně komunistů Zuzka Rujbrová. Argumenty o snížení nezaměstnanosti neuznává: "Nezaměstnanost nelze řešit tím, že budeme dělat servis cizím vojskům."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám