Hlavní obsah

Motoristům komplikuje jízdu námraza a mlha

Řidiči si musejí dát ve středu pozor na námrazu na vozovkách. Všechny silnice na území ČR jsou ale sjízdné, i když v některých nepřístupných horských oblastech silničáři doporučují použití sněhových řetězů. Na některých místech je mlha.

Článek

Olomouckém kraji jsou ve středu všechny silnice sjízdné. Na vedlejších vozovkách zvláště ve vyšších polohách však řidiči musejí dát pozor na zledovatělý sníh, přestože je krytý posypem.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné. Na některých komunikacích nižších tříd však může ležet zledovatělá vrstva sněhu nebo tam mohou být vyjeté koleje. Řidiči by proto v těchto místech měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Sjízdnost silnic na Vysočině ztěžuje zledovatělý sníh a v údolích mlha. Chemicky udržované trasy jsou holé, místy mokré. Ostatní komunikace jsou podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností a zimní výbavou. Zejména na Žďársku se v údolích vyskytuje mlha, vozovky namrzají.

Na vozovkách, které se nemohou kvůli zdrojům pitné vody udržovat chemicky leží nesouvislá, ledová vrstva sněhu, místy krytá posypem. Jsou v ní hluboké koleje a díry.

Silnice ve Zlínském kraji jsou ve středu ráno bez omezení sjízdné. V horských oblastech leží na vozovkách zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silničáři proto nabádají ke zvýšené opatrnosti a doporučují zimní výbavu vozidla. V nížinách se objevují místy mlhy.

Ve vyšších polohách jízdu řidičům komplikují zledovatělé vyjeté koleje a nerovnosti. V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích zajetá vrstva sněhu od pěti do 15 centimetrů.

I Čechy hlásí sjízdnost, byť hrozí námraza

Mlha, která může namrzat, a zmrazky na silnicích v horách mohou komplikovat řidičům cestování v severních Čechách. Na vlhkých silnicích může vůz klouzat, proto by šoféři měli být zejména ráno opatrní, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Zmrazky se objevují zejména na komunikacích třetí třídy ve vyšších polohách. Počítat s nimi řidiči musejí až do oteplení, protože silničáři je nemohou nijak odstranit.

Všechny jihočeské silnice jsou ve středu sjízdné, silničáři však řidičům doporučují opatrnou jízdu. Hlavně v lesních úsecích komunikací nižších tříd zůstává zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a s vyjetými kolejemi. Na mnoha místech kraje se také tvoří mlhy. Většina hlavních tahů na jihu Čech je holá, suchá, vymrzlá a sjízdná bez omezení. Na silnici I/39 z Volar na Prachaticku do Horní Plané na Českokrumlovsku ale silničáři varují řidiče před vrstvou zmrzlého sněhu s vyjetými kolejemi.

Středočeské silnice jsou ve středu ráno sjízdné, ale místy jen se zvýšenou opatrností. V některých částech kraje je mlha, místy mrholí. Na vozovkách nižších tříd na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Příbramsku řidiči musí dát také místy pozor na ujetou vrstvu zledovatělého sněhu krytou posypem.

Všechny komunikace ve východních Čechách byly ve středu sjízdné. Na menších komunikacích ve vyšších polohách kraje například na Trutnovsku, Rychnovsku, Náchodsku a Jičínsku leží místy zledovatělá vrstva sněhu, v níž jsou místy vyjeté koleje.

Podobně jsou na tom i v západních Čechách, kde jsou komunikace sjízdné, většinou holé a vymrzlé. Místy se ale vyskytuje mlha, která může namrzat. S mlhami by měli řidiči po ránu počítat prakticky na celém území regionu, zejména na Sokolovsku a Chebsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám