Hlavní obsah

Moravu opět potrápí intenzivní přeháňky a bouřky

Intenzivní přeháňky a bouřky očekávají meteorologové v sobotu a v neděli na Moravě. Místy stoupnou hladiny řek, nebezpečí ale nemá být velké, vyplývá ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

S přílivem teplého a labilního vzduchu od severu, v kterém se vytváří intenzivní přeháňky, se během soboty a neděle budou vyskytovat silné přeháňky, a to zejména na východě ČR, varují meteorologové.

"V reakci na tyto očekávané srážky může ve Slezsku a na severu a východě Moravy přechodně docházet k lokálním vzestupům hladin především menších toků i s možností krátkodobého překročení 3. stupně povodňové aktivity," stojí ve zprávě ČHMÚ.

Silné bouřky mají podle předpovědi meteorologogů zasáhnout Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj a Hodonínsko na jihu Moravy. Při krátkodobém rozvodnění malých toků a potoků může voda zatopit sklepy, garáže nebo níže položené byty.

V pátek odpoledne a v noci na sobotu byly nejvyšší srážkové úhrny naměřeny na severu ČR. Například v Šluknovském výběžku napršelo kolem 20 mm, v Novém Městě pod Smrkem téměř 50 mm, v Jeseníkách na Šeráku to bylo až 79 mm, z toho 25 mm během jedné hodiny.

Hladiny klesají

V noci na sobotu klesla také hladina řeky Moravy ve Zlínském kraji a první povodňový stupeň, bdělost, platí jen ve Spytihněvi na Zlínsku. V Kroměříži se ráno řeka vrátila do běžného stavu.

Noční bouřka zvedla ráno hladiny vodních toků na Šumpersku a Jesenicku, třetího stupně dosáhla říčka Branná. "Voda se zvedla rychle, nic ale neohrozila. Nyní už hladina klesá," řekla starostka obce Marcela Kozáková.

Rovněž v Moravskoslezském kraji nadále postupně klesají hladiny. Přibývá ale sesuvů podmáčené půdy - je jich už kolem 30. Třetí stupeň už není na žádném z toků. Druhý stupeň, pohotovost, zůstává na řece Odře v Bartošovicích na Novojičínsku, v Ostravě-Koblově a na Ostravici pod přehradou Šance. Severní Moravu v sobotu navštíví premiér Jan Fischer.

Města a obce na řadě míst Moravy se s následkem záplav potýkají už týden. Největším problémem jsou nyní přibývající sesuvy promáčené půdy. Stoupající hladiny řek ale už nejsou hlavním problémem a lidé začínají dávat své domy do pořádku. Pojišťovny začaly vyplácet zálohy na škody, které jejich klientům povodně způsobily.

Záplavy si vyžádaly jednu oběť - v Třinci se v rozvodněném potoce utopila v noci z neděle 16. května na pondělí 17. května devětašedesátiletá žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám