Hlavní obsah

Moravu a východ Čech zasáhnou silné bouřky, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval před silnými bouřkami, které by měly zasáhnout Moravu a Slezsko a rovněž Vysočinu a Pardubický kraj. Výstraha platí do sobotních 02:00.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Zvlněná studená fronta postupuje přes střední Evropu jen zvolna k východu. Na Moravě a ve Slezsku se dnes odpoledne, večer a začátkem noci na sobotu místy vyskytnou bouřky, které ojediněle mohou být doprovázeny přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru o síle 70 kilometrů za hodinu, uvedl ČHMÚ.

Současně se zejména v jižních a východních Čechách a na západní Moravě dnes a v noci na sobotu vyskytne i trvalejší déšť, srážkové úhrny do sobotního rána většinou do 30 milimetrů, na Českomoravské vrchovině až 40 milimetrů. Hladiny toků v povodí Dyje a dolní Moravy se tak mohou přiblížit prvnímu stupni povodňové aktivity.

Meteorologové upozornili, že přívalový déšť z bouřek může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů.

Reklama

Výběr článků

Načítám