Hlavní obsah

Moravskoslezským hejtmanem je rektor Vondrák

– Ostrava • Aktualizováno

Dosavadní rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák (ANO) se ve čtvrtek v Ostravě stal novým hejtmanem Moravskoslezského kraje. Sedmapadesátiletý akademik byl zvolen hejtmanem 36 hlasy zastupitelů hnutí ANO 2011, KDU-ČSL a ODS. Právě tyto tři strany tvoří novou krajskou koalici. V opozici skončila ČSSD, KSČM a Koalice SPD a SPO.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (za ANO)

Článek

„V mém životě se takový řetěz objevil několikrát. Dvakrát jako u děkana fakulty, dvakrát u rektora univerzity. Musím říct, že jsem si vždy tohoto velmi vážil. Řetěz je symbolem, který má velkou váhu, váhu prestiže, řekl bych i váhu moci, ale především váhu zodpovědnosti,“ řekl nový hejtman hned po svém zvolení. Dodal, že úkoly, které na zastupitele severní Moravy a Slezska čekají, nejsou jednoduché.

„Věřím v týmovou práci. Věřím, že i když jsme zástupci různých stran a různých názorů, tak najdeme společnou řeč,“ doplnil.

V 65 členném zastupitelstvu drží trojkoalice 36 míst. V 11členné krajské radě má hnutí ANO šest, lidovci tři a občanští demokraté dvě místa. Uvolněných radní bude devět, hejtman a osm náměstků. Prvním náměstkem hejtmana se stal současný ředitel Charity ČR Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Dalšími náměstky hejtmana Vondráka byli zvoleni hlasy nové trojkoalice dosavadní místostarosta Klimkovic Jakub Unucka (ODS), kvestor Slezské univerzity Jaroslav Kania, karvinský gynekolog Martin Gebauer, místostarosta Krnova Jan Krkoška a podnikatelka ve stavebnictví a strojírenství Jarmila Uvírová (všichni ANO).

Náměstky byli zvoleni i místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny (ODS) a místostarosta Mořkova na Novojičínsku a krajský tajemník KDU-ČSL Jiří Navrátil.

Zbylými radními se stala podnikatelka v gastronomii Radomíra Vlčková (ANO) a starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL).

V zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má ve volbách vítězné hnutí ANO 22 mandátů, ČSSD obsadilo 14 křesel, KSČM devět a KDU-ČSL osm míst, a po šesti zastupitelích má Koalice SPD a SPO i ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám