Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj se dusí ve smogu

Aktualizováno

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se nelepší. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu PM10 v ovzduší se na všech měřicích stanicích proti předchozím dnům zvedly. Imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl v neděli ráno překročen téměř všude, nejvíce ve Věřňovicích, místní části Dolní Lutyně na Karvinsku. Naměřená hodnota tam dosáhla 101 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Smog v Ostravě

Článek

„Rozptylové podmínky budou většinou mírně nepříznivé. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu," uvedli meteorologové.

Podle aktuálních hodinových koncentrací polétavého prachu byla ráno situace hodnocena většinou jako špatná. Koncentrace ostatních měřených škodlivin stanovené imisní limity nepřesahovaly.

Moravskoslezský kraj je jednou z oblastí s nejznečištěnějším ovzduším v Česku. Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava a topení v domácnostech, ale podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám