Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj je o krok blíž k pokračování levicové koalice

Právo, Pavel Karban

Ve čtvrtek 25. října padne definitivní rozhodnutí o tom, s kým povede ČSSD Moravskoslezský kraj. Sociální demokraté jsou nejblíže spojení s komunisty. Po úterním jednání vyjednavačů za ČSSD se zástupci ODS a lidovců o možné trojkoalici to potvrdil sociálnědemokratický kandidát na hejtmana Miroslav Novák.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vyjednavači ČSSD, v čele s kandidátem na hejtmana Miroslavem Novákem (v čele stolu) se v úterý odpoledne sešli ke společnému jednání o možné koalici se zástupci ODS a KDU-ČSL.

Článek

ČSSD vládla společně s komunisty kraji od roku 2008. A vypadá to, že levicové spojenectví bude pokračovat. „Z atmosféry na pondělním jednání krajského výboru i klubu zastupitelů, a s ohledem na výsledek krajských i senátních voleb, je velmi vysoká pravděpodobnost, kolem 90 procent, že uzavřeme koalici s KSČM,“ řekl Novák a dodal, že krajský výkonný výbor (KVV) i klub zastupitelů jsou spíše pro levicovou koalici.

V pondělí vpodvečer se ČSSD s komunisty dohodla na tom, že v případné koalici obsadí sedm míst v 11členné krajské radě, bude mít hejtmana a náměstky pro školství, zdravotnictví, regionální rozvoj a dopravu se životním prostředím. Sociální věci s kulturou a cestovní ruch s územním plánem by připadly komunistům.

ODS s lidovci učinili sociálním demokratům stejnou nabídku. „Je na zvážení krajského výkonného výboru ČSSD, kterou z těchto nabídek si vybere,“ poukázal volební lídr ODS David Sventek. Spojení s ČSSD ale nevěří. „Procentní naděje se blíží nule,“ sdělil. To volební lídr lidovců Vít Slováček věří v to, že naděje umírá poslední a vyčká na rozhodnutí KVV.

Pokud by občanští a křesťanští demokraté zamířili do opozice, kterou už tvoří Nezávislí, připadla by jim společně zhruba třetina míst v 19 výborech a komisích moravskoslezského zastupitelstva a ve třech komisích či výborech by měla opozice svého předsedu.

Volby v Moravskoslezském kraji ovládla ČSSD, získala 27,4 procent a 24 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM (22,78 procent a 20 mandátů) a třetí ODS (9,92 procent a 9 mandátů). Do zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (8,6 procent a 7 mandátů) a Nezávislí (7,72 procent a 5 mandátů).

Reklama

Výběr článků

Načítám