Hlavní obsah

Moratorium na nájemné Ústavní soud zrušil

ČTK, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PRAHA

Ústavní soud ve středu vyhověl žádosti skupiny senátorů a zrušil cenové moratorium na nájemné. Zrušení moratoria odůvodnili soudci jeho neústavností. K neřízenému zvyšování ovšem prý dojít nemůže.

Foto: Radek Vilímek

Legoprojekt ve Zlíně

Článek

Vláda nájemné zmrazila na tři měsíce loni v prosinci proto, že majitelé domů poté, co Ústavní soud zrušil cenový výměr ministerstva financí regulující nájemné, vyhrožovali, že jednostranně nájemníkům zvýší nájemné. Vláda se proto rozhodla je takto ochránit.

Většina odborníků nicméně soudí, že bez dohody obou stran nelze ani bez cenového moratoria nájemné právoplatně zvyšovat. Místopředseda vlády Pavel Rychetský při jednání Ústavního soudu vyloučil, že by vláda dnes nebo zítra přijala nové cenové moratorium.

"Jednostranné zvýšení nájmu by bylo protiprávní"

Jak dnes řekl ČTK předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček, dnešní rozhodnutí Ústavního soudu nemá na nájemní vztahy žádný vliv. "Jednostranné kroky majitele ke zvýšení nájemného jsou protiprávní," uvedl Křeček.

Jednostranně zvýšit nájemné tak nebude možné do doby, než bude existovat zákon o nájemném. "Zvýšení je možné, jen pokud se strany dohodnou," potvrdil ČTK mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič. S tím souhlasí i mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Případné spory mezi pronajímatelem a nájemcem o výši nájemného bude řešit soud.

Ministerstvo financí situaci ohledně zvyšování nájemného denně sleduje. "Když budou signály, že by k masivnímu zvyšování mělo dojít, budeme pro vyhlášení moratoria," uvedl Dědič.

Majitelé domů rozhodnutí vítají

Rozhodnutí soudu naopak vítá tiskový mluvčí Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit. "Je to sice malý krůček, ale přesto morální políček vládě. Místo toho, aby uvolnila trh s byty, tak preferuje jednu skupinu obyvatel - nájemníky," řekl Axamit. Podle jeho slov sdružení nechystá po zrušení moratoria žádné zvláštní kroky vůči nájemníkům. "Našim členům doporučujeme stále totéž: Vyjednávat s nájemníky o spravedlivém nájemném. Dopročujeme jim také zachovávat klid. Horké hlavy jsme nikdy nepodporovali. To nám dělá jenom ostudu a přináší komplikace," uvedl Axamit.

Zákon o nájemném dnes ve vládě

Návrhy předložila ministerstva financí a místního rozvoje, na společném znění se přes několikaměsíční jednání nedohodla.

Ministerstvo financí navrhuje, aby se nájemné zvyšovalo maximálně o deset procent ročně. Naproti tomu Ministerstvo místního rozvoje požaduje rychlejší růst, a to o 15 procent za rok. Nový zákon o nájemném by měl podle Ministerstva financí nabýt účinnosti 1. července. Ministerstvo místního rozvoje navrhuje 1. ledna 2004. [celá zpráva]

Reklama

Související články

O nájmech se rozhodne až koncem března

O tom, jak vysoké nájemné by měli lidé platit, rozhodne koalice nejdříve na konci března. A to přesto, že ministerstva financí (MF) a místního rozvoje (MMR)...

Výběr článků

Načítám