Hlavní obsah

Monarchisté vyrazili už posedmé na Pražský hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zastánci monarchie v sobotu už posedmé pochodovali centrem metropole na Pražský hrad. Tříkrálového pochodu konaného pod heslem Lepší Otto nežli toto se za chladného počasí a deště zúčastnily téměř dvě stovky lidí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Průvod stoupenců konstituční monarchie

Článek

Průvod s pochodovou muzikou a žlutočernými císařskými prapory, tedy státními barvami někdejšího Rakousko-Uherska, se vydal po 15. hodině od pomníku svatého Václava v centru Prahy na Staroměstské náměstí. Tam přítomní zazpívali starou rakouskou hymnu Zachovej nám Hospodine.

Od orloje pokračoval průvod po Královské cestě přes Karlův most na Hrad. Zde organizátoři přečetli takzvané státoprávní ohrazení, které navazuje na činnost českých politiků v 19. století, kteří každoročně protestovali proti postavení Čech v rámci Rakousko-Uherska.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jeden ze stoupenců konstituční monarchie

Monarchisté žádají obnovu českého království, které je podle jejich názoru „ze všech možných státních zřízení to nejlepší“. Pražský hrad jako sídlo českých králů podle nich nikdy nepatřil Rakousku ani Československu a nenáleží ani republice dnešní.

Akci monarchisté zakončili koncertem v restauraci Baráčnická rychta na Malé Straně. Stoupenci českého státu ve formě konstituční monarchie zde vyhlásili vítěze Ceny Ferdinanda Dobrotivého nazvané podle posledního korunovaného českého krále. Letos byl vybrán méně známý básník Jaromír Zelenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám