Hlavní obsah

Modlitba pro Martu, která zazněla při Zemanově mítinku, nebyla ani přestupek

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvukař Jaroslav Hensl, který loni během listopadového mítinku při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku pouštěl Modlitbu pro Martu, se nedopustil přestupku. K tomuto závěru dospěla přestupková komise lipenské radnice.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zvukař Jaroslav Hensl, který na shromáždění v Lipníku nad Bečvou pouštěl při návštěvě prezidenta Zemana píseň Modlitba pro Martu.

Článek

„Věc jsme před zahájením řízení odložili, protože v celé záležitosti nespatřujeme podezření ze spáchání přestupku. Neztotožnili jsme se se závěrem police,“ řekl Právu v úterý vedoucí odboru správních činností radnice v Lipníku nad Bečvou Roman Chlapek.

Případ předala správnímu orgánu policie. „Je podezřelý z přestupku dle zákona o právu shromažďovacím,“ řekl Právu k tomu již dříve policejní mluvčí Libor Hejtman. Henslovi hrozila pokuta až 15 000 korun.

Incident se odehrál na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu 2017 během Zemanovy návštěvy Olomouckého kraje. Policisté v civilu Hensla zadrželi kvůli tomu, že těsně před zahájením mítinku prezidenta pustil na protest proti němu píseň Modlitba pro Martu. Podle Hejtmana bránil Hensl shromáždění nepřístojným chováním, kdy rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění.

Podpora disidenta

Hensl se skupinkou dalších občanů chtěl v průběhu návštěvy Zemana v Lipníku podpořit zde žijícího někdejšího disidenta a politika Tomáše Hradílka, který tehdy držel na protest proti opětovné kandidatuře Zemana hladovku. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

„Řekli nám, že když tu písničku pustíme před zahájením mítinku, není žádný problém. To jsme učinili a začali jsme ji pouštět v okamžiku, kdy dav začal vnímat, že přichází pan prezident. Přesně nevím, kde je ta hranice, ale pan prezident neotevřel pusu, než jsme hudbu pustili,“ sdělila tehdy Právu Simona Hradílková, dcera Tomáše Hradílka.

Jsem rád, že přestupková komise došla ke stejnému názoru jako já. Tedy že to, co jsme dělali bylo vyjádření protestu
Jaroslav Hensl, zvukař

Jedenapadesátiletý Hensl pouštěl skladbu z okna v prvním patře domu na Masarykově náměstí. Když doznívaly poslední tóny písně vstoupili do místnosti policisté v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli ho na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

Postup policistů vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Prověřovalo jej policejní prezidium, podle kterého byl v souladu se zákonem. K jinému názoru však došla ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se obrátili organizátoři protestu. Podle ní policie postupem proti protestujícím pochybila.

„Jsem rád, že přestupková komise došla ke stejnému názoru jako já. Tedy že to, co jsme dělali bylo vyjádření protestu, nikoliv, že bych se dopustil přestupku. Mám z toho radost,“ řekl Právu v úterý Hensl.

Případem se bude zabývat také soud. Hensl totiž podal žalobu na prošetření postupu policie. Žaloba je podána na ochranu před nezákonným zásahem. Po Henslovi se rozhodla obrátit na soud i další pětice organizátorů protestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám