Hlavní obsah

Mnozí poslanci tají zaměstnávání svých blízkých

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak se poslanci vyhnou kritice veřejnosti za to, že vylepšuji rodinný rozpočet zaměstnáváním manželky, otce, syna či dcery jako asistentů? Přišli na jednoduchý způsob, když na internetu zveřejnili pouze část svého týmu spolupracovníků a před veřejností utajili zbytek. A jsou to právě rodinní příslušníci.

Článek

Spoléhají totiž na to, že jejich jména nemohou nikde vyplavat, pokud k tomu nedají výslovně souhlas. Kancelář Sněmovny již léta trvá na tom, že bez tohoto souhlasu nemůže veřejnosti poskytnout jména spolupracovníků poslanců, s nimiž uzavřela smlouvu.

Před koncem loňského roku se obrátila na čtyři stovky asistentů, zda by souhlasili s uveřejněním na internetových stránkách dolní komory. Ano řekla více než polovina z nich, další si buď dávají s odpovědí na čas, nebo výslovně své zveřejnění odmítli.

Zaučuje syna, platí stát

To je příklad karlovarského poslance soc. dem. Josefa Mikuty, jehož manželka Miroslava si výslovně nepřála být zveřejněna. Vedlejší příjem do rodiny nezveřejnil ani třeba unionista František Pelc, lidovec Jan Škopík a ani soc. dem. Ladislav Vomáčko. Všichni přitom na internetu zveřejnili jména jiných spolupracovníků, Škopík dokonce dvou.

"Osmdesát procent práce tady v Praze pro mě dělá pan doktor Haščík, který ale nemá řidičák, a tak patnáct procent v liberecké kanceláři a doma dělá manželka, která za to dostává 4000 korun," řekl Právu Pelc na vysvětlenou, proč jméno jeho ženy Ivety nefiguruje na internetu. Podle poslance má spolupráce s manželkou výhodu v naprosté důvěře, kterou k sobě mají.

Škopík na tom, že mu pomáhá jeho dcera Pavla, nevidí nic divného, neboť jak tvrdí, "je to asi stejný způsob, jako když pekař zaměstnává syna, aby ho zaučil". Jeho přirovnání však kulhá, neboť pekař zaučující svého syna mu dává odměnu za jeho práci ze svého, zatímco poslanci zaučování jeho potomka platí stát.

Každý poslanec má ze zákona měsíčně nárok na 24 tisíc korun pro asistenci. Tuto částku může poskytnout buď jednomu člověku, nebo ji může rozdělit pro více pomocníků. Se všemi ale musí Sněmovna mít uzavřenou smlouvu.

Konečná: Lepšího jsem nenašla

Fakt, že si za asistenta vzala svého otce, nezveřejnila ani komunistická poslankyně Kateřina Konečná. Ačkoli Právu tvrdila, že jeho jméno se na internetu objeví, ani po měsíci se tak nestalo. "Každý, kdo přijde do mé kanceláře, to zjistí, nikdy jsem se s tím netajila," prohlásila Konečná.

"Vstoupila jsem do parlamentu ve svých 21 letech a potřebovala jsem někoho, komu bych mohla zcela důvěřovat, kdo by bych ochoten pracovat pro mě i o sobotách, kdykoli pozdě večer. Dosud jsem nenašla nikoho, kdo by ho nahradil," vysvětlila poslankyně.

Její otec je také krajským zastupitelem, což podle Konečné přináší pro oba výhodu, že to, co ona řeší na celostátní úrovni, on na krajské a tak se dobře doplňují. "Otec není navíc jediným mým spolupracovníkem. Dělají pro mě i studenti právnické fakulty, ale jejich jména se sama neodvážím zveřejnit, protože by jim mohla spolupráce s komunistickou poslankyní třeba způsobit problémy," dodala Konečná.

Někteří to už raději vzdali

Ačkoli lidovec Ladislav Šustr svého času Právu tvrdil, že má mnoho spolupracovníků, u jeho jména se na internetu neobjevil ani jeden z nich. Měl mezi nimi být i jeho syn Ladislav.

Stejně tak jméno asistenta chybí u Jiřího Bílého (ODS). Jak řekl Právu, asistent uveřejnění odmítl a jméno své manželky Libuše Bílý neuvedl sám. "Donedávna pro mě pracovala na minimální úvazek," řekl Bílý Právu na vysvětlení.

Již dříve ukončili spolupráci se svými rodinnými příslušníky i Svatopluk Karásek (US-DEU) a soc. dem. Jitka Vojtilová. "Do konce loňského roku pro mě dělala dcera Jitka, která v Praze studuje. Chození do parlamentu pro ni byla dobrá zkušenost, ale poté, co se kolem toho rozvířila kauza v médiích, jsme spolupráci ukončily," řekla Vojtilová Právu.

Nic nemorálního na tom, že zaměstnává svého syna, nevidí Václav Grüner (ČSSD). "Nastupoval jsem v říjnu 2004 a je to otázka roku a nějakého měsíce. Řešili jsme to jako přechodnou záležitost," řekl Právu. Ale to, že jeho asistentem je jeho syn, veřejnosti utajil.

Příležitost i pro přátele

Mezi těmi, kdo nezveřejnili úplný seznam svých spolupracovníků, je i soc. dem. Jan Kavan, jemuž pomáhá jeho bývalá náměstkyně z ministerstva zahraničí Helena Opolecká, která byla jeho spolupracovnicí i v USA, kde Kavan šéfoval Valnému shromáždění OSN. "Pracuje pro mě na velmi malý úvazek. Hlavní asistentkou je Jana Valenčičová, která má miminko, z čehož jí plynou i jiné povinnosti, takže jí paní Opolecká zastupuje v době, kdy nemůže některé věci zastat," řekl Kavan Právu.

Ve zveřejněném seznamu spolupracovníků poslanců se objevují i jiná známá jména, například exposlanců Miroslava Tyla, který pracuje hned pro dva poslance, či libereckého Jiřího Drdy (ODS).

Pro Kateřinu Dostálovou z ODS pracuje Jana Dědečková, která byla v době televizní krize členkou Rady České televize. Dostálová byla v té době obviňována právě z kontaktů s Dědečkovou a někteří lidé z televize ji proto vyzývali k odchodu z politiky. "Měla jsem velké problémy s asistentkou, a tak jsem se loni dohodla s Janou Dědečkovou na spolupráci, s níž se léta známe," řekla Právu poslankyně.

Se svým působením jako asistentka svého manžela Libora Ježka (ODS) se nikdy netajila ani Blanka Ježková. Také soc. dem. František Strnad a Antonín Sýkora zveřejnili, že angažovali své rodinné příslušníky. U Strnada je to manželka a u Sýkory syn. Jak řekl Právu, syn mu pomáhá především v Praze v době, kdy je jednání Sněmovny. Hlavní tíha práce v regionu leží na druhém asistentovi, bývalém poslanci Františku Chobotovi. Sýkora svému synovi Robertovi poskytuje měsíční tisícikorunovou odměnu.

Ochránci dat: Není co tajit

Podmínka, že k uveřejnění jména je nutný souhlas toho, koho se zveřejnění týká, plyne podle Úřadu pro ochranu osobních údajů ze zákona. Přesto je šéf úřadu Igor Němec přesvědčen, že v takovýchto případech nejde o ryze soukromoprávní oblast a je nezbytné prosazovat veřejný zájem. Někteří asistenti však trvají na tom, že zůstanou v anonymitě.

"Nevím, proč jméno mého asistenta na internetu chybí," řekl Právu místopředseda Sněmovny Jan Kasal. "Mám jednoho, Karla Pacala, a se zveřejněním jeho jména nemám žádný problém," dodal Kasal.

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček, který také měl prázdnou kolonku u jména asistenta, se dříve, než Právu odpověděl, kdo je jeho spolupracovníkem a proč jej nezveřejnil, nejprve Radomíra Silbera zeptal.

Šéf klubu ČSSD Michal Hašek podotkl, že jeho asistentem není nikdo z příbuzných a určitě bude se zveřejněním svého jména souhlasit. Ani po třech týdnech se ale jméno jeho asistenta na internetu neobjevilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám