Hlavní obsah

Mnoho známých tváří shořelo v eurovolbách jako papír

Novinky, jas
Aktualizováno

Ve stínu sedmi stran, které budou mít zastoupení v europarlamentu, zůstali poražení. Piráti či Strana zelených mohou kritizovat pětiprocentní kvorum, k němuž jim chybělo pár desetin, další ambiciózní partaje si musí přiznat hořkou porážku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hlasy pro některé strany se volebním komisím sčítaly snadno (ilustrační foto).

Článek

Platí to například pro hnutí Úsvit, které zabodovalo v loňských předčasných volbách, ale v boji o Evropu dokázalo oslovit pouze 3,12 procenta voličů. Kampaň postavená na radikální rétorice proti imigrantům a nepřizpůsobivým voliče zjevně neoslovila. Zmatek voličů mohlo způsobit i odvolání jedničky kandidátky Kláry Samkové.

Jiří Paroubek stojící v čele kandidátky LEV 21 – Národní socialisté se před volbami odkazoval na průzkumy, které jeho stranu posouvaly k pětiprocentní hranici a šanci uspět. Reálný výsledek jeho partaje byl oproti těmto očekávání zhruba desetinový (0,46 procenta) a „buldozer” Paroubek získal 2768 preferenčních hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

„Na frak tak v těchto volbách nedostala pouze strana LEV 21, ale opravdu celá politická elita, pro niž je volební výsledek tragédií a velmi smutnou vizitkou,” komentoval volby Paroubek.

Podobně neslavně dopadly i Věci veřejné. Partaj, která svého času působila na vládní úrovni, získala 0,46 procenta. Kandidátku vedl Radek John, který v případě zvolení lákal na asistenční kartu zdarma i právo na sebeobranu.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John v Otázkách Václava Moravce

Neuspěla ani Strana Republika, kterou založili bývalí poslanci VV Otto Chaloupka a Michal Babák.

Zisk 2240 hlasů znamenající 0,14 procenta je mizivý a oba exposlance může těšit asi pouze skutečnost, že ve volbách kandidovala i uskupení, která dostala pouze několik stovek hlasů a hranice tisíce voličů pro ně i s ohledem na extrémně nízkou volební účast zůstala zapovězena.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO

Hnutí ANO se stalo vítězem eurovoleb v České republice, když těsně zvítězilo nad TOP 09. Celkem však v Evropském parlamentu zasednou zástupci sedmi uskupení....

Babiš: Jsme politicky stabilní síla

Hnutí ANO v eurovolbách potvrdilo svůj náskok, který předeslaly nedávné průzkumy. Šéf hnutí Andrej Babiš nicméně neskrýval překvapení. „Bylo to pro nás...

Výběr článků

Načítám