Hlavní obsah

Mlynář se loučil nostalgicky, Vokáč utlumí své podnikání

Novinky, Zdeněk Seiner
PARDUBICE

Při pravděpodobně poslední návštěvě Pardubic ve výkonu poslaneckého mandátu se Vladimír Mlynář (US-DEU) loučil s hmatatelnou nostalgií. Popřel, že by zdravotní stav byl rozhodujícím impulsem k odchodu ze Sněmovny.

Foto: archiv Filharmonie Brno
Článek

"Je to spíš souhra okolností. Odchod ze Sněmovny jsem avizoval už delší čas a určující je to, že byl Miloslav Výborný navržen na ústavního soudce a za mě tak může nastoupit unionista. Mohu teď splnil svůj předvolební slib, že pokud budu jmenován ministrem, nebudu současně poslancem, protože nepovažují za správné a racionální obě tyto funkce kumulovat," řekl Právu v pondělí v Pardubicích Mlynář.

"Pokud za současné situace, kdy opozice dramaticky přitvrdila, jsem nucen dva i tři týdny z měsíce prosedět v poslanecké lavici, těžko mohu plnit úkoly ministra," vysvětlil Mlynář.

Starosta radnici neopustí

"Robert Vokáč bude mým důstojným nástupcem a určitě kvalifikovaným poslancem, zná problémy kraje lépe než já," adresoval Mlynář poklonu hlineckém starostovi. Vokáč připustil, že náhle otevřená cesta do poslaneckých lavic není pro něj šokem, s touto variantou už kalkuloval.

"Postupně přeorganizovávám svůj osobní život, mí dva místostarostové v Hlinsku počítají s tím, že převezou některé povinnosti. Starostovat chci dál zadarmo, stejně jako to v Heřmanově Městci praktikoval Výborný. Jsem připraven tlumit své podnikatelské aktivity, společníci v mých třech firmách, které dohromady zaměstnávají asi 200 lidí na Hlinecku, souhlasí s tím, že na ně budu delegovat většinu pravomocí," dodal Vokáč.

Připustil, že i jeho zdravotní stav může trošku komplikovat poslaneckou práci. "Mám v noze železo, které musí brzy ven. S lékaři jsme dohodnuti, je jen otázka, jestli to stihneme do doby, kdy Senát potvrdí Výborného do funkce ústavního soudce a věci se dají do pohybu," dodal Vokáč s vědomím, že jeho nepřítomnost ve Sněmovně by byla za současné situace komplikací pro vládní koalici při hlasování. Sešroubovaná kost v jeho noze je vzpomínkou na předloňský sportovní úraz.

Reklama

Související články

Mlynář se vzdal poslaneckého mandátu

Unionistický ministr Vladimír Mlynář se vzdal poslaneckého křesla. Informaci o jeho rozhodnutí nejprve sdělil kolega ve vládě Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Mlynář...

Výběr článků

Načítám