Hlavní obsah

Mlynář a Bureš podají demisi, Buzková váhá

PRAHA

Ministr pro legislativu Jaroslav Bureš a unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář opustí vládu, která dnes přežila hlasování o nedůvěře díky hlasům komunistických poslanců. Nechtějí být v kabinetu, který už se nespoléhá na většinu 101 nekomunistických poslanců. Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) chce začátkem příštího týdne mluvit s premiérem a svým stranickým šéfem Stanislavem Grossem, pak oznámí, jak se rozhodla.

Článek

I další ministři za ČSSD si rozmýšlejí, zda v menšinové vládě zůstanou, nepřijatelný je pro ně příklon ke komunistům. Unionisté o setrvání své strany rozhodnou v pátek odpoledne.

Mlynář uvedl, že pokud se Unie svobody-DEU rozhodne setrvat ve vládě, okamžitě podá demisi. "Vyčkám rozhodnutí republikového výboru Unie svobody. Pokud US-DEU setrvá ve vládě tolerované KSČM, podám zítra (v sobotu) ráno demisi," řekl novinářům.

Bureš, který ve vládě jako nestraník zastupuje ČSSD, své další působení ve vládě zpochybnil. Nemohl by se prý podílet na nekoncepční legislativní práci, kterou by podle něj kabinet s podporou komunistů musel dělat. Rozhodnutí by nejprve oznámil Grossovi a demisi by podal asi příští týden. Nechce "utíkat jako někdo" a dát premiérovi čas najít nástupce.

Buzková se rozhodne příští týden

"Chci začátkem týdne mluvit s premiérem, protože považuji za správné, aby mé stanovisko znal nejdříve předseda vlády. Nejpozději koncem příštího týdne veřejně řeknu, jak se zachovám," prohlásila Buzková.

Ministr financí Bohuslav Sobotka, průmyslu a obchodu Milan Urban, kultury Pavel Dostál (oba ČSSD) či vnitra František Bublan (za ČSSD) členy kabinetu zůstanou, pokud se nezmění programové prohlášení vlády a kabinet nebude ustupovat komunistům.

Pro ministra zemědělství Jaroslava Palase, ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou ani ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka není důvodem pro odchod z vlády tolerance komunistů. Bez ohledu na dnešní hlasování si setrvání ve vládě rozmýšlí vicepremiér a ministr práce Zdeněk Škromach.

Urban chce záruky

Urban novinářům řekl, že má velmi negativní pocity a dojmy z toho, co se ve Sněmovně odehrálo. "Nechci dělat nějakou unáhlenou reakci, ale rozhodnu se v průběhu několika dnů na základě toho, zda je možné pokračovat na vládním programu. Pokud by tak došlo k jakémukoli posunu, tak to je pro mě hranice nepřekročitelná," řekl novinářům Urban.

Ministr chce mít údajně také jasnou záruku, že všechny požadavky a podmínky, které vznesli komunisté, budou rezolutně odmítnuty. "Zvážím to s chladnou hlavou. Můj odchod také může znamenat pád celé vlády," řekl Urban. Svoji účast ve vládě podmínil rovněž setrváním unionistů v kabinetu.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn zatím ve vládě zůstává. "Vyhodnocuji, jak tato vláda ještě může fungovat," řekl místopředseda, kterého jako nestraníka nominovala do vlády ČSSD. I pro něj je nepřijatelný jakýkoliv personální nebo programový posun ke KSČM.

"Zvažuji, jak bude možné plnit ty priority, které ve vládě mám. V každém případě jakýkoliv posun směrem k požadavkům komunistů nebo personální obsazování podle požadavků komunistů je pro mě neakceptovatelné a v takovém případě bych ve vládě samozřejmě nebyl," dodal.

V osmnáctičlenné vládě měli tři zástupce lidovci, ti už podali demisi. Stejný počet ministrů mají unionisté. Zbytek křesel připadl podle koaliční smlouvy ČSSD, která dvě křesla obsadila nestraníky Jahnem a Burešem.

.: POLITICKÁ KRIZE

.: 1. dubna 2005

.: 31. března 2005

.: 30. března 2005

.: 29. března 2005

Reklama

Související články

Grossova vláda přežila díky komunistům

Vláda Stanislava Grosse přežila díky KSČM hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ODS. Komunisté se zdrželi hlasování. Lidovci hlasovali proti vládě....

Výběr článků

Načítám