Hlavní obsah

Mladí Češi jsou rekordmany v užívání marihuany

Mladí Češi stále patří mezi nejčastější uživatele marihuany či hašiše v Evropě. Plyne to z výroční zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Zpráva rovněž konstatuje, že většina pervitinu v Evropě pochází z ČR. Naše země navzdory tomu patří dospod žebříčku v počtu úmrtí na předávkování drogami.

Foto: Novinky

Článek

V počtu úmrtí na milión obyvatel vede ve statistice Estonsko před Švédskem a Irskem, na opačném konci jsou vedle ČR, Portugalsko, Maďarsko, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko.

Více než tři čtvrtiny všech osob, které v Evropě na předávkování předloni zemřely, byli muži. Průměrný věk úmrtí pak činil 38 let. V naprosté většině případů se uživatelé drog předávkovali opioidy (82 procent), k nimž patří zejména heroin. Celkem loni v Evropě na předávkování zemřelo 6800 lidí.

Obliba marihuany mezi mladými Čechy neklesá

Češi mezi 15. a 16. rokem věku jsou podle zprávy rekordmany ve zkušenostech s konopnými drogami.  Alespoň jednou během roku je užilo 42 procent z nich. O tři procentní body za nimi zaostávají francouzští studenti, o třetí příčku se po značné odmlce dělí mladí Španělé a Nizozemci (27 procent). Patnáctiletých a šestnáctiletých Slováků marihuanu či hašiš zneužívá oproti Čechům o polovinu méně.

Zatímco mladí Češi ve věku 15 až 34 let evropskou statistiku zneužívání konopí s 28,7 procenta vedou, s rostoucím věkem jejich zájem o konopné drogy klesá a v kategorii od 15 do 64 let skončilo Česko až na šestém místě z 30 sledovaných zemí.

Celkem na sledovaném území - EU, Norsko a Turecko - konopné drogy aspoň jednou zneužila téměř čtvrtina populace. Denně je užívá asi procento všech dospělých obyvatel kontinentu. V posledních 12 měsících ho užilo 16,6 miliónu Evropanů ve věku 15 až 34 let.

Pervitin z ČR míří do Evropy

Zvláštní pozornost zpráva věnuje také problematice pervitinu v Česku, které je v Evropě jeho největším výrobcem. Zatímco dříve se ale produkce drogy soustředila do malých varen a pervitin vznikal pro vlastní nebo místní potřebu, v poslední době objem jeho výroby podle zprávy roste a zapojili se do ní organizované zločinecké skupiny.

Gangy ho pak distribuují na domácí i zahraniční trh, především do Německa, Rakouska, ale i na Slovensko.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy marihuanu nebo hašiš?
Ano
65,2 %
Ne
34,8 %
Celkem hlasovalo 658 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám