Hlavní obsah

Mladí Češi dál dominují Evropě v užívání konopí

• Aktualizováno

Mladí Češi jsou v Evropě nejčastějšími uživateli konopí. Ukázala to studie Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), podle níž tuto drogu vyzkoušela téměř polovina (49,3 procenta) Čechů ve věku mezi 15 a 34 lety.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Konopí vyzkoušelo rovněž přes 45 procent mladých Francouzů a více než  44 procent Dánů. Na opačném konči žebříčku stojí Rumuni, kterých konopí vyzkoušela pouhá tři procenta.

Ve věkové skupině od 15 do 64 let má v unii nějakou zkušenost s konopím 80,5 miliónu lidí, tedy asi 24 procent. V tomto ohledu ČR na nejpřednějších místech nefiguruje. Pokud by se ale vzalo v potaz jen užívání v posledním roce, pak ČR patří v této skupině třetí místo (10,4 procenta) za Itálií a Španělskem (14,3 a 10,6 procenta).

Česká drogová scéna je relativně stabilizovaná a v poslední době na ní nedochází k zásadním výkyvům, uvedl Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy, uvedl, že užívání heroinu, který byl v Evropě dlouhá léta ústřední drogou, pozvolna ustupuje. Heroin bývá v posledních letech nahrazován jinými opiáty, velmi často se jedná o léky.

Obecně studie odhalila, že uživatelé heroinu stárnou a jsou výrazně starší než konzumenti dalších drog. V ČR je dlouhodobě nejčastěji užívanou tzv. klasickou drogou pervitin.

Ze stimulačních drog dominuje v ČR  extáze, zatímco v některých dalších zemích jde o kokain. I nadále dochází k nárůstu nových syntetických drog, které se masivně dostávají na trh.

Výroční zpráva si všímá i rizika šíření infekčních chorob. Výslovně zmiňuje nebezpečí vypuknutí epidemie HIV v Řecku a Rumunsku, kde v posledním roce výrazně narostl počet odhalených případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám