Hlavní obsah

Mládek popřel nařčení tisku z nepravostí

PRAHA

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) se v pátek na mimořádném brífinku ostře ohradil proti informacím MF Dnes a Lidových novin, že by jako dřívější náměstek ministra financí rozhodoval o převodu IPB Československé obchodní bance nebo o privatizaci Českého Telecomu.

Článek

Obě firmy sponzorují nebo sponzorovaly družstvo Fontes Rerum (česky: Prameny věcí), které Mládek zakládal. Podle Mládka jsou nesmyslné také informace o tom, že ho ČSOB svým sponzoringem družstva zvýhodňuje.

Vyjádřil se i k vlastnictví domu v Praze 3 a k tomu, jak údajně "smažil" japonskou banku Nomura, ještě před uvalením nucené správy na IPB. "Mnohé z informací, které jsem si o sobě v posledních dvou dnech v tisku přečetl, jsou -mírně řečeno - nepřesné, zavádějící a občas lživé, řekl Mládek úvodem.

Veškeré sponzory družstvo zveřejňuje

"Družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes Rerum bylo založeno 1.prosince 2001 a jedinou náplní jeho činnosti je pořádání seminářů pro širokou veřejnost," uvedl Mládek. Právní forma družstva podle něj nejlépe odrážela ty potřeby , pro něž bylo zřízeno, kromě toho jde tradiční soc.dem. formu podnikání a uspokojování nejrůznějších potřeb členů. Na seminářích podle něj vystupují lidé z celého politického spektra, od Vojtěcha Filipa z KSČM až po Mirka Topolánka z ODS, od pátera Hermana až po pana Sáňku z islámského centra v Praze.

"Semináře jsou pro veřejnost bezplatné, náklady družstvo hradí z prezentací log firem, které o to projeví zájem. Jeden seminář je přijde na 30 tisíc korun," vysvětlil. Zprávy o činnosti, výsledky hospodaření i podrobný soupis sponzorských podpor jsou podle jeho slov uvedeny na webovských stránkách družstva www.fontes-rerum.cz.

Výroční zpráva za rok 2005 tam bude podle něj uvedena hned poté, co ji schválí členská schůze. ČSOB podporuje semináře od doby, co jeden z ředitelů banky vystoupil na semináři k problémům dopravní infrastruktury v roce 2004. "ČSOB poté souhlasila s podporou seminářů na základě smlouvy," dodal Mládek. Fotky s logem banky lze taktéž najít na internetu.

Dům mi nepatří, firmy platí nájem

Mládek zároveň odmítl spekulace, že jej banka zvýhodňuje. "Nevím, kvůli čemu. Nebyl jsem u její privatizace, nebyl jsem u poskytnutí záruk za IPB po uvalení nucené správy, které jsou občas interpretovány jako příliš výhodné pro ČSOB. Má role skončila odesláním jednoho e-mailu den před zavedením nucené správy, jak je všeobecně známo a zdokumentováno," řekl.

Mládek potvrdil, že zprostředkoval nákup domu v Domažlické 15 na pražském Žižkově. V té době jsem pracoval jako osoba samostatně výdělečně činná, jako poradce. Chtěl bych ale znovu jasně říci, že dům není můj a všechny firmy tak či onak se mnou spojené tam řádně platí nájem.

Nomuru jsem "negriloval"

"Pokud jsem vyjednával s Nomurou, jednal jsem vždy tvrdě, ale korektně. Hájil jsem zájmy českého státu. Upřímně řečeno, jsem zděšen z toho, pod jakým tlakem je dnes každý, kdo tehdy s Nomurou jednal. "Rozhodně jsem ty chudáky, kteří na transakcích v IPB, a především pak v památné kauze České pivo vydělali miliardy dolarů na úkor českého státu, nesmažil ani negriloval po barech a vinárnách," podotkl Mládek k jednomu z dotazů.

Pravda je taková, že ještě před uvalením nucené správy jsme se pokoušeli Nomuru dostat z banky tím, že převede za symbolickou cenu na český stát svůj tehdy 46procentní podíl. Tato varianta se nepovedla, hlavně kvůli tomu, že Nomura už tehdy měla plán, jak použít tyto znehodnocené akcie IPB k "platbě" za České pivo (šlo o koupi pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast, které Nomura koupila za 7 miliard korun a obratem je prodala skupině SAB za 22 miliard).

Anketa

Vysvětlil podle vás ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) dostatečně mediální nařčení?
ano
19,1 %
ne
80,9 %
Celkem hlasovalo 844 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám