Hlavní obsah

Místopředsedkyně Peake zaskočena informací o anonymních sponzorech strany

Právo, Novinky, rei, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sobotní článek v deníku Právo o anonymních sponzorech strany Věci veřejné zaskočil místopředsedkyni VV Karolínu Peake. Připustila, že informace nezaskočily jen ji. Poslanec Michal Babák je ale přesvědčen, že jsou miliónové sponzorské dary v pořádku, a lze za nimi dohledat konkrétní osoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

Právo v sobotu informovalo, že dva ze tří největších loňských sponzorů Věcí veřejných se schovávají za anonymní akcie. Jedna z těchto firem navíc sídlí v Panamě, která platí při utajování vlastní identity mezi zaslíbené země.

Véčka přitom patří mezi bojovníky proti anonymním akciím.

Peake je zaskočena

Místopředsedkyně strany Karolína Peake připustila, že ona i další členové předsednictva jsou informacemi tisku zaskočeni. Spolu s kolegy „se jistě na příštím zasedání budou (na věc) ptát", citovala Peake ČTK. Není prý vyloučeno vyvození "nějaké konkrétní odpovědnosti".

Podle poslance Věcí veřejných Michala Babáka je vše v pořádku a za dary jsou dohledatelní konkrétní lidé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Michal Babák ve Sněmovně ukazuje novinářům nové přední zuby

Babák ČTK napsal, že Kastelis ani Malepar, které figurují na seznamu sponzorů, nejsou firmy s anonymními akciemi. Obě prý zprostředkovaně vlastní Daniel Musil z Brna. Firmu Dennon Consulting nyní podle rejstříku vlastní Alexander Kvajko z Izraele. Babák k tomu uvedl, že Dennon Consulting byla společností Radka Nováčka. Loni v prosinci byla prodána Kvajkovi, což se ale podle poslance stalo až poté, co poskytla dar VV.

Seznam sponzorů je ve výroční zprávě VV, jejíž část dodal Právu v předstihu právě Babák.

Měli by příspěvky vrátit, vyzval Sobotka

Pokud se podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky potvrdí informace, že se dva ze tří největších loňských sponzorů Věcí veřejných schovávají za anonymní akcie, měla by tato vládní strana vrátit jejich sponzorské příspěvky. Šéf sociálních demokratů to řekl v sobotu na tiskové konferenci v Olomouci.

„Jestliže se potvrdí, že mezi sponzory Věcí veřejných figurují společnosti, které mají anonymní strukturu vlastnictví, nebo společnosti, které mají nekontaktní osoby, nebo těžko dohledatelné vlastnické struktury, tak je to skutečně velký skandál a není to jen skandál Věcí veřejných, ale je to skandál celé vládní koalice,“ zdůraznil Sobotka.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) na sobotní tiskové konferenci v Olomouci.

Vyzval přitom předsedu vlády Petra Nečase (ODS), aby se zasadil o to, aby Věci veřejné zveřejnily své skutečné sponzory, a v případě, že nebude možné je rozkrýt, aby se zasadil o to, aby Věci veřejné tyto sponzorské příspěvky vrátily.

Sociální demokraté zřejmě téma sponzorů Věcí veřejných otevřou i ve sněmovně. „Pokud se informace potvrdí, určitě se budeme chtít k tomuto tématu vrátit i na půdě Poslanecké sněmovny a budeme požadovat, aby se předseda vlády jasně vyjádřil, jestli mu nevadí, že jeden z koaličních partnerů má netransparentní způsob financování, protože to byl Petr Nečas, kdo označil svou vládu vládou boje proti korupci a tuším, že to byl Petr Nečas, kdo si dal do svého programového prohlášení, že chce omezit anonymní akcie,“ dodal předseda ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám