Hlavní obsah

Místo rušení poplatků navrhl Senát snížit ceny léků

• Aktualizováno

Senát podle očekávání odmítl rušení zdravotnických poplatků, jak to ve Sněmovně prosadili poslanci ČSSD a KSČM. Místo toho senátoři ve čtvrtek navrhli snížení cen léčiv a bezplatné očkování proti pneumokokům.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátoři v jednacím sále

Článek

Senátní úpravy nyní posoudí Sněmovna, která má možnost horní komoru přehlasovat.

Senát navrhl v obou novelách roční snížení cen léčiv o pět procent, což by lidem mělo údajně ušetřit celkem asi 2,5 miliardy korun. Levice namítala, že v konečném důsledku se cena léků nesníží. Podle senátního návrhu by lidé měli mít větší možnost využívat generik, tedy levnějších ekvivalentů originálních léků. Rodiče by podle Senátu měli ušetřit 8000 korun za očkování svého dítě proti pneumokokovým infekcím, hradit jej mají pojišťovny.  

Tyto úpravy navrhla ODS v duchu protikrizových opatření ministerstva zdravotnictví. "Zachování efektu regulačních poplatků přinese do systému sedm miliard korun v přímém finančním dopadu a v nevyčerpané zdravotní péči," uvedli zástupci ODS.  

Hlavně představitelé ČSSD tyto úpravy označovali za účelovou zástěrku, jak zhatit rušení poplatků. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) vyzvala ministerstvo, aby právními normami zavedlo jak levnější léky, tak očkování proti pneumokokům. Právě ČSSD přitom před týdnem zabránila tomu, aby toto očkování Sněmovna schvalovala v rámci jiné normy ještě na své červnové schůzi.

Čunek rušení poplatků odmítl, Svoboda žádá úpravu

Výsledek hlasování o obou novelách, které podpořila jen levice, byl zřejmý už před jeho zahájením. Rušení poplatků odmítl podpořit jak senátor a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, tak za Klub otevřené demokracie (KOD) jeho místopředseda Jaromír Štětina (za SZ). Pro vrácení novel Sněmovně se vyslovilo 45 přítomných senátorů z ODS, KDU-ČSL a KOD s výjimkou Čunka, který se hlasování zdržel.

Jedním z hlavních iniciátorů senátního návrhu je bývalý ministr zdravotnictví a staronový šéf senátorského klubu ODS Tomáš Julínek, který v rámci rozsáhlé reformy zdravotnictví regulační poplatky zavedl. Podle něj byly dva původní návrhy na úpravu poplatků předložené sociálními demokraty na hranici ústavnosti.

Regulační poplatky provázejí od počátku tuhé boje. Sociální demokraté s komunisty dlouhodobě usilují o jejich zrušení. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) již dříve upozornil, že levice získala ve Sněmovně 101 hlasů potřebných na přehlasování senátorského návrhu a prosazení výrazného omezení poplatků.

Napomoci by tomu mohla také dohoda mezi ČSSD a lidovci, kteří hodlají na úpravě poplatků spolupracovat. Předseda lidovců Cyril Svoboda v této záležitosti zdůraznil, že KDU-ČSL nechce zcela zrušit poplatky, ale ani ponechat současnou úpravu. [celá zpráva]

Z popolatků se stalo stěžejní politické téma opozice
1. ledna 2008Lidé začali platit u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Regulační poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a SZ.
28. května 2008Ústavní soud zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části reformy veřejných financí včetně poplatků.
1. srpna 2008Byly zrušeny poplatky za pobyt novorozenců v porodnici. Od placení byli osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena.
1. ledna 2009Středočeský kraj začal jako první hradit za lidi poplatky v pětici krajských nemocnic a lékáren. Od února se přidali v dalších krajích vedených ČSSD. Tím ČSSD splnila slib, s nímž vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008.
1. dubna 2009U lékaře přestaly platit děti do 18 let (v nemocnici, na pohotovosti a v lékárně platí dál). Dětem a seniorům nad 65 let se snížil ochranný limit na výdaje z 5000 na 2500 korun, u seniorů zahrnul i doplatky na léčiva, 30 korun za položku na receptu je jen u léků s doplatkem nižším než 30 Kč.
23. dubna 2009Středočeský kraj dostal historicky první pokutu za nevybírání poplatků. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ji udělila kolínské nemocnici, v dalších dnech obdrželi pokuty také v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Pokuty od pojišťoven dostaly i nemocnice v dalších krajích.
15. května 2009Sněmovna schválila úplné zrušení poplatků a zároveň rozhodla o zrušení poplatků pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám