Hlavní obsah

Místo komunistů se na Letné 1. května sejdou političtí vězni

PRAHA

Příznivci KSČM, kteří tradičně mířili 1. května slavit Svátek práce na Letenskou pláň, se budou muset smířit s tím, že letos ocitnou na shromáždění politických vězňů. Konfederace politických vězňů si totiž prostranství na pláni vyhradila pro sebe, bude tam pořádat akci "První máj bez komunistů a nikdy jinak".

Článek

"Přijďte si užít krásný den a podpořit Konfederaci politických vězňů," píše se v letáku organizátorů s tím, že půjde o setkání "lidí zdravé mysli". Konfederace sdružuje zejména jedince, kteří byli komunistickým režimem persekuováni v padesátých letech pro své demokratické smýšlení.

Dopolední program zahájí státní hymna v podání hudby Hradní stráže, následovat budou proslovy, mše pod širým nebem, vystoupení hudebních souborů, programy pro děti, sportovní atrakce a výstavy. 

Pořadatelé se svými příznivci přijdou na Letnou v průvodu. Podobný program bude pokračovat i odpoledne a v noci na něj naváže taneční zábava.

Komunisté budou svátek slavit jinde

Svátek práce oslavují každoročně 1. května vládní sociální demokraté a komunisté. ČSSD se se svými stoupenci schází na Výstavišti Praha u Křižíkovy fontány. Socialisté tam rozdávají propagační materiály, představují své volební kandidáty a mají připraven zábavný program.

Komunisté, kteří přišli o své už tradiční shromaždiště na Letné, uvažují o několika místech v Praze. V úvahu přicházejí například Ovocný trh, ale i prostor v Šárce. Podle neoficiálních informací je horkým kandidátem i Křižíkova fontána. Zatímco sociální demokraté se tam scházejí po obědě, komunisté by tam namířili dopoledne.

Anketa

Na kterou oslavu 1. května byste zašli raději?
na komunistickou
18,2 %
na oslavu politických vězňů
26,2 %
na žádnou, raději trávím máj pod rozkvetlou třešní
55,6 %
Celkem hlasovalo 3495 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám