Hlavní obsah

Místo DS půjde do voleb Dělnická strana sociální spravedlnosti

Praha
Aktualizováno

Představitelé soudem rozpuštěné krajně pravicové Dělnické strany půjdou do voleb pod hlavičkou spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti(DSSS). V sobotu to na tiskové konferenci řekl předseda rozpuštěné Dělnické strany Tomáš Vandas.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas (vpravo) s předsedou Dělnické mládeže Martinem Zbelou u soudu

Článek

"Nás takový verdikt nemůže v žádném případě zastavit ani odradit od naší činnosti, a právě proto jsme se rozhodli, že Dělnická strana bude v parlamentních volbách na jaře tohoto roku kandidovat jako Dělnická strana sociální spravedlnosti," uvedl Vandas.

Do nového subjektu se podle něj přesune i členská základna, řekl Vandas, který bude hlavní tváří volební kampaně. "Naši lidé budou kandidovat za tento politický subjekt," zdůraznil Vandas.

Členská základna DS nyní podle něho čítá téměř 1000 členů. Předseda DS podle svých slov počítá s tím, že do DSSS se přesune 90 procent členů a místních organizací.

DS verdikt napadne

Ve středu Nejvyšší správní soud rozhodl o rozpuštění Dělnické strany (DS) kvůli napojení na ultrapravicové extremistická hnutí. DS může v třicetidenní lhůtě podat stížnost k Ústavnímu soudu, ta má odkladný účinek. [celá zpráva] To také Vandas plánuje, představitelé DS však podle něj nechtějí riskovat, že by Ústavní soud verdikt NSS potvrdil po podání kandidátek, ale ještě před volbami, takže by byla DS z voleb vyřazena.

Předseda Tomáš Vandas vždy dával najevo, že se nechce vzdát kandidatury do voleb. Soudci připustili, že český právní řád umožňuje, aby se lidé angažovaní v DS mohli zapojit do veřejného života v jiných uskupeních.

Brněnský advokát Radslav Janeček byl pověřen Nejvyšším správním soudem likvidací rozpuštěné Dělnické strany. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám