Hlavní obsah

Mír v ČSSD není na obzoru, míní politologové

Rezignace Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha na posty ve vedení ČSSD podle politologů neřeší rozpory uvnitř strany a je pouze krátkodobým řešením napjaté situace, která eskalovala výzvou k odchodu předsedy strany Bohuslava Sobotky. Politologové hovoří o rezignacích jako o dočasné kapitulaci, která však neznamená smír.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD (zleva) Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc doznalo po rezignacích změn

Článek

"Tam evidentně nedošlo k nějakému složení zbraní," uvedl k tomu politolog Daniel Kunštát. Podle něj bylo ve vyjádření Haška i Tejce znát to, že jejich podpora zbylému vedení sociální demokracie a jejímu předsedovi v podstatě není žádná.

Ty příkopy jsou vykopány a zřejmě se už omotávají ostnatými dráty
politolog Zdeněk Zbořil o situaci v ČSSD

"Mám pocit, že naznačovali, že to s nimi ještě bude mít těžké," řekl. Připomněl, že Hašek a Tejc slíbili podporovat program sociální demokracie, nikoli program očekávané vlády pod vedením Bohuslava Sobotky. Poslali vzkaz, že "ještě není dobojováno uvnitř té strany", dodal Kunštát.

Sobotka vyhrál pouze bitvu

"Je to spíš nějaká vynucená dočasná kapitulace," uvedl další z politologů, Lukáš Linek. Podle něj dali Hašek a Tejc svým komentářem najevo, že zřejmě budou chtít dál o své pravdě všechny přesvědčit "a někdy toho předsedu urvat". Oba politici prosadili na povolebním předsednictvu strany odstavení Sobotky z týmu vyjednavačů o nové vládě a neúspěšně ho vyzvali k odstoupení z čela ČSSD. Grémium strany to ale zvrátilo.

Michal Hašek oznámil rezignaci Video: Novinky

ČTĚTE TAKÉ

"Pan Sobotka sice vyhrál jednu bitvu, ale ví Bůh, jak to bude s celou válkou," upozornil politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj Hašek a Tejc "po tomhle zážitku už nemohou s novým vedením ČSSD spolupracovat, ať už říkají cokoli". Má za to, že očekávanou vládu pod vedením Sobotky by podpořili, ale budou působit destruktivně. Zbořil také poukázal na to, že aktéři lánské schůzky byli jedni z nejpopulárnějších sociálních demokratů, a až opadnou vášně, mohli by na to navázat, pokud nevytvoří nějakou novou socialistickou stranu.

Jeroným Tejc rezignoval na funkci ve vedení ČSSDVideo: Novinky

"Vlastně není cesta k usmíření, kterou oni prostě potřebovali nejenom uvnitř strany, ale dokonce i ve vztahu k prezidentovi. Ty příkopy jsou vykopány a zřejmě se už omotávají ostnatými dráty," dodal Zbořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám