Hlavní obsah

Ministryně Válková si zve žalobkyni Hercegovou na kobereček

Právo, Radim Vaculík

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce v nejbližších dnech mluvit se šéfkou Městského státního zastupitelství v Praze Janou Hercegovou kvůli podezřením zveřejněným v minulých dnech v deníku Právo týkajícím se možného zametání kauz spojených s lobbistou Romanem Janouškem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

„Ministryně si pozve paní Hercegovou k osobnímu rozhovoru, v rámci kterého si vyjasní některé konkrétní skutečnosti v této věci,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí resortu spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Na dotaz redakce, o jakých konkrétních skutečnostech míní Válková s Hercegovou hovořit, mluvčí odvětila, že s ní bude chtít mluvit o tom, co se objevilo v médiích a co je prý i předmětem dopisu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Ten minulý týden v tiskové zprávě prohlásil, že nemůže na Hercegovou kvůli judikatuře Nejvyššího správního soudu podat kárnou žalobu, protože důkazy týkající se podezření vůči vedoucí pražské žalobkyni byly pořízeny pro účely trestního řízení. A informoval o tom právě Válkovou.

Jak již Právo uvedlo, policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřující rozsáhlou kauzu kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) získali i na základě odposlechů podezření, že Hercegová údajně mařila vyšetřování případů spojených s Janouškem.

„Nic jsem nezametla” 

Sama pražská městská žalobkyně to v pondělí v podrobném vyjádření pro Právo odmítla.

„Znovu opakuji, že jmenovaného neznám a nikdy jsem s ním nepřišla do žádného kontaktu, a to přímo ani zprostředkovaně. Tvrzení o tom, že jsem kryla jakoukoli jeho trestnou činnost či zametala jeho kauzy, jsou lživá,“ napsala redakci Hercegová.

Poukázala, že právě její zastupitelství naopak jako dosud jediné podalo na Janouška obžalobu, a to v souvislosti s jeho dopravní nehodou, kdy v opilosti svým vozem srazil cizinku a z místa činu ujel.

Připomněla, že původní žalobci z Prahy 4 tuto věc vyšetřovali jen pro možné těžké ublížení na zdraví, kdežto úřad Hercegové jednání Janouška překvalifikoval na mnohem přísnější pokus vraždy, za čímž si stojí i v nynějším odvolání po dosud nepravomocném rozsudku soudu.

Neví, o čem budou jednat 

„Městské státní zastupitelství v Praze či moji osobu lze proto těžko podezírat z krytí jmenované osoby,“ podotkla Hercegová. Zároveň odmítla i podezření policistů, že „stopla“ případ prodeje bytů v Praze 1, které byly prodávány za polovinu jejich tržní ceny, přičemž zisk z toho měl mít i Janoušek.

Stejně tak prý není pravda, že Hercegová způsobila únik informací v případu korupčního jednání úředníků radnice v Praze 4 v souvislosti s pronájmy tamních nebytových prostor. Podle Hercegové její slova potvrzuje i spisový materiál k této kauze či vyjádření jejích podřízených žalobkyň, které věc dozorovaly.

„Podrobnosti ani tato vyjádření vám nemohu poskytnout, neboť jsem vázána povinností mlčenlivosti, která limituje mé možnosti se mediálně bránit uvedeným nařčením z krytí kauz Janouška,“ postěžovala si v pondělí Hercegová.

Dodala, že zatím nebyla v této věci ministryní kontaktována, takže ani nemá žádné informace, jakých konkrétních skutečností by se měl případný rozhovor s Válkovou týkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám