Hlavní obsah

Schillerová nevěří, že tato vláda stihne důchodovou reformu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současná vláda ANO a ČSSD podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) do dvou let důchodovou reformu neprosadí. Šéfka státní kasy to uvedla v úterý na konferenci k setkání lídrů průmyslu a exportu v Míčovně na Pražském hradě. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vzkázala, pokud nebude problém na straně ANO, důchodová reforma bude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně.

Článek

„Bez penzijní reformy se nepohneme nikam a nemůžeme si dovolit snížit sociální položky. Třicet let v této oblasti nikdo s ničím nepřišel. Čekám na závěry z komise od ministryně Maláčové. Zatím mi to evokuje, že se jedná o daňovou politiku, a my nechceme žádné plošné zvyšování daní,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová na úterní konferenci.

Dále řekla, že je skeptická ve věci vzniku důchodové reformy do dvou let, kdy končí funkční období této vlády. Vláda vznik reformy přitom slibuje v programovém prohlášení a je to jedna z jejích nejdůležitějších priorit.

Maláčová obrátila a připustila důchodovou reformu s třemi pilíři

Ekonomika

„Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity,” píše se ve vládním prohlášení.

„Času příliš nezbývá. Určitě narovnáme nějaké nespravedlnosti, ale k důchodové reformě jako takové jsem skeptická. V jejím vzniku jsme se nikam neposunuli,“ řekla Schillerová. Současně ale zopakovala, že návrhy reformy očekává do konce roku.

Analýza: Rozsáhlá reforma penzijního systému je nutná

Ekonomika

Maláčová: Není důvod ke skepsi

Ministryně Maláčová ale své koaliční partnerce vzkazuje, že reforma bude.

„Důchodová reforma je připravená. V komisi pro spravedlivé důchody panuje v tuto chvíli vzácná shoda, a pokud nebude problém na straně ANO, tak důchodová reforma prostě bude. Nikdo nemá důvod být skeptický,” napsala Novinkám v reakci ministryně Jana Maláčová.

V komisi jsou zástupci všech politických stran zastoupených ve Sněmovně i v Senátu, zástupci státní správy, zaměstnanců, zaměstnavatelů i univerzit. Ačkoliv plán byl představit ji do konce roku, podle Maláčové premiér Andrej Babiš na koaličním jednání termín přesunul na 14. ledna.

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Ekonomika

První představu důchodové reformy plánuje ministryně práce a sociálních věcí na vládu předložit v průběhu prosince. Na reformě podle ní intenzivně pracuje tzv. důchodová komise. V září uvedla některé body reformy.

Podle ní počítá s devíti změnami a třemi pilíři. Stávající první průběžný pilíř by Maláčová rozdělila na dva. Vznikl by nultý pilíř, který by představoval státem garantovaný minimální důchod.

„To by byl minimální důchod pro všechny, co odpracovali nějaké roky,“ uvedla již koncem září Maláčová s tím, že by nezávisel na výši příjmů. Peníze by do pilíře měly přitéct ze zdanění právnických osob. Do hry by opět chtěla přinést i sektorovou daň pro banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám