Hlavní obsah

Ministryně Müllerová: Bezpečnost druhého pilíře jsme zajistili

Právo, Jiří Tichý

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) hájí tzv. druhý pilíř důchodové reformy. V rozhovoru pro Právo mimo jiné uvedla jako jednu z jeho hlavních výhod, že pokud člověk pošle část své mzdy do druhého pilíře, má jistotu, že peníze nikdy neztratí. Bezpečnost druhého pilíře prý ministerstvo zajistilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová tvrdí, že o bezpečnost druhého pilíře je postaráno.

Článek

V čem může být výhodnější přesunout své peníze na osobní účet penzijního pojištění u některé z penzijních společností?

Lidé své peníze nedávají penzijním společnostem, ale posílají je na svůj vlastní osobní účet. Sami rozhodují o tom, jak penzijní společnosti jejich prostředky investují, protože ty se s nimi musí na jejich použití dohodnout.

Jakou mají lidé jistotu, že o své peníze nepřijdou?

Bezpečnost druhého pilíře důchodového systému jsme zajistili. Penzijní společnosti musí splnit velmi přísné podmínky, aby vůbec mohly vstoupit na trh. Na jejich činnost dohlíží Česká národní banka a na jednotlivé finanční transakce pak takzvaný depozitář. Ale to není vše. Nově musí penzijní společnosti také oddělit svůj majetek od úspor svých klientů. Nebudou už moci úspory lidí snižovat o různé náklady, jak tomu bylo dříve. A pro případ, že by si finanční trhy v posledních letech před vaším důchodem nevedly dobře, jsme zavedli povinnost převést úspory do nejvíce bezpečné formy.

Co přinese druhý pilíř lidem, kteří se rozhodnou spořit si na stáří?

Větší jistotu a stabilnější finanční zázemí. Lidé se nebudou spoléhat pouze na státní důchodový systém, u kterého si nemůžeme být jisti, že nám bude dlouhodobě stačit k zajištění uspokojivé výše důchodu. Naše populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku a roste podíl důchodců na celkovém počtu obyvatel. Čeští senioři jsou ve srovnání se zahraničím extrémně závislí na příjmu od státu, což přináší obrovské riziko. Až 95 procent z příjmů důchodců plyne od státu, to je nejvíce z vyspělých zemí. Proto chceme, aby lidé měli více svých vlastních úspor na stáří.

Někteří kritici tvrdí, že je vládní reforma penzí výhodná jen pro penzijní společnosti, ale ne pro občany

Stát velmi hlídá výši poplatků ve druhém pilíři důchodového systému a tvrdě je reguluje. Pokud si je srovnáte s jinými formami investování, jako jsou například podílové fondy nebo bankovní produkty, pak se přesvědčíte, že jsou opravdu nízké. Pokud pošlete část své mzdy do druhého pilíře (na svůj účet), a ne státu (do dosavadního prvního pilíře penzijního systému), máte jistotu, že je nikdy neztratíte. Takto naspořené peníze totiž mohou zdědit vaši potomci. To současný průběžný systém neumožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám