Hlavní obsah

Ministryně Kuchtová podala demisi

PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) po středečním zasedání vlády oficiálně podala demisi. Kuchtová na svou funkci rezignovala minulý týden v úterý. Jako důvod svého odstoupení uvedla politický tlak na svou osobu, a to i ze strany koaličních partnerů. Zelení se dosud neshodli na jejím nástupci.

Článek

"Na konci (zasedání) vlády jsem obdržel rezignační dopis od paní ministryně Dany Kuchtové, kdy oficiálně podala demisi," řekl novinářům premiér Mirek Topolánek s tím, že bude dál postupovat podle ústavy.

Podle něj odcházela z vlády "neporažená" a "důstojně" a jak řekl, jejího kroku si velmi váží. Na dotaz Práva uvedl, že zřejmě ještě týž den rezignační dopis dopraví na Hrad.

Na rozloučenou pusu a zlatého lvíčka

Topolánek zdůraznil, že odchod Kuchtové nesouvisí "pouze a jedině" s její neschopností manažersky zvládnout čerpání z evropských fondů. Předseda SZ Martin Bursík poznamenal, že Kuchtová nebyla odvolaná, ale že rezignovala.

Premiér uvedl, že kromě pusy a květiny obdaroval při loučení Kuchtovou odznáčkem zlatým lvíčkem (státní znak), který věnoval také na členům svého prvního kabinetu. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) k odchodu ministryně uvedl, že i když na to "mohou být různé názory", tak loučení s kolegyní je vždy smutné.

Náhradníkem by mohl být náměstek

Sama Kuchtová za svého nástupce navhuje svého náměstka a stranického kolegu Dušana Lužného, který by nabídku přijal. Problémem však může být jeho bývalé členství v KSČ. Podle Mf Dnes může být jedním z kandidátů také rektorka ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Iva Ritschelová. 

Předsedové koaličních stran by měli o nástupci ministryně školství jednat na odpoledním setkání.

Kuchtová byla kritizována za problémy, které nastaly při čerpání peněz z eurofondů pro její resort. Ministerstvo školství převedlo část agendy operačních programů pro čerpání z evropských fondů ze svého resortu na ministerstvo průmyslu a agenturu Czechinvest. To se stalo těsně před schválením žádosti Evropskou komisí a ta pro náhlou změnu podmínek proces schválení zastavila. Hlavním kritikem Kuchtové byla koaliční KDU-ČSL, jmenovitě místopředsedkyně školského sněmovního výboru Michaela Šojdrová. 

Současně s ministryní odchází i její náměstek Jaromír Soukup, který měl na starosti veřejné zakázky, vnější vztahy a komunikaci. V září převzal od Kuchtové i agendu operačních programů, za kterou bylo ministerstvo kritizováno.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám