Hlavní obsah

Ministryně Kuchtová nehodlá rezignovat

Novinky, Stanislav Dvořák
PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová v neděli večer Novinkám sdělila, že nerezignuje a nehodlá ani odvolat náměstka Soukupa. V pondělí chce předložit program na čerpání peněz z EU.

Článek

"Rozhodně si nejsem vědoma takového chybného rozhodnutí, kvůli kterému bych měla rezignovat či být odvolána. Stejně tak nepočítám v tuto chvíli s odvoláním svého náměstka, pana Soukupa," řekla Kuchtová. Čerpání miliard z Evropské unie není podle ministryně Kuchtové ohroženo. V pondělí hodlá předložit svůj program.

Vicepremiér, ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík ale v neděli nevyloučil, že by ministryně školství Dana Kuchtová mohla na svůj post v příštích dnech rezignovat. Také naznačil, že už spolu mluvili o jejím náměstkovi Soukupovi a ten by měl odejít.

"Zatím (rezignaci Kuchtové) nepožaduji, protože k tomu přistupuji věcně. V politickém repertoáru (však) není držet své lidi za každou cenu," řekl Bursík. 

V pondělí v poledne předloží programy

"K zítřejšímu dni, do 12 hodin, budou připraveny k auditu shody společností Pricewaterhouse Coopers oba operační programy spravované ministerstvem - Vzdělávání pro konkurenceschopnost (VpK) i Věda a výzkum pro inovace (VaVpI)," uvádí Kuchtová.

"Přijali jsme návrhy Rady vlády pro vědu a výzkum a všechny zapracovali do operačního programu Věda a výzkum pro inovace," dodává ministryně.

Za zpoždění mohou předchůdci

Její náměstek Jaromír Soukup v neděli podepsal pokyn k předání obou programů auditorské společnosti. Ministerstvo školství tak odevzdá programy ve stanoveném termínu stejně jako další resorty. Stejně tak má být do poloviny října předložen program VaVpI ke schválení Evropské komisi, tak aby program mohl být schválen v první vlně.

"Připravenost Ministerstva školství na čerpání evropských peněz je srovnatelná s dalšími ministerstvy. Pokud je naše ministerstvo kritizováno za zpoždění programu VaVpI, je třeba zdůraznit, že se na tom významně podíleli mí předchůdci. Sama jsem nastoupila v lednu a tento program, který byl připravován již více než dva roky, byl prakticky vzápětí odeslán do Bruselu týmem, který vytvořila má předchůdkyně Miroslava Kopcová," říká Kuchtová.

Zastala se také svého náměstka Soukupa. Ten prý dostal do kompetence skupinu strukturálních fondů teprve začátkem září a za tu dobu ani nemohl způsobit žádné zpoždění při přípravě dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám