Hlavní obsah

Ministři US-DEU opustí vládu, pokud nerezignuje jako celek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus zřejmě nevěděl jak blízko je pravdě, když prohlásil že politická krize hlasováním o nedůvěře vládě neskončila. Jeho slova v pátek večer potvrdili unionisté, když se na republikovém výboru US-DEU shodli, že pokud vláda Stanislava Grosse nepodá demisi jako celek, její ministři vládu opustí.

Článek

Svůj návrh na demisi celá vlády předloží na příštím zasedání ministrů ve středu. Opustit kabinet se již v sobotu rozhodl ministr informatiky Vladimír Mlynář, který nechce být ve vládě, která se nemůže opřít na většinu 101 nekomunistických poslanců. Dalšími unionistickým ministry jsou šéf resortu spravedlnosti Pavel Němec a obrany Karel Kühnl.

Několikahodinové jednání republikového výboru bylo podle informací ČTK bouřlivé. Místopředseda US-DEU František Pelc před začátkem jednání uvedl, že republikový výbor by měl dát doporučení, definitivně rozhodnout o setrvání či odchodu strany z vlády má podle něj až sjezd. Většina členů výboru ale chtěla rozhodnout už dnes.

Kabinet Stanislava Grosse opustili již tři ministři KDU-ČSL. Podat demisi zvažují i někteří členové sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám