Hlavní obsah

Ministři se přou, kdo má dostat přidáno

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh rozpočtu na příští rok, který ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí rozeslal ministrům, odstartoval každoroční boj o miliardy. Ministři se snaží přesvědčit navzájem, čí resort je důležitější, tedy který má nárok na zvýšení přídělu státních peněz.

Článek

Největší navýšení požadují lidovecký ministr kultury Václav Jehlička (+1,2 miliardy) a ministryně školství Dana Kuchtová ze strany zelených (+1 mld.). Řada resortů ale i po přidání dostane přibližně stejný objem peněz jako letos, což je příklad třeba ministerstva kultury.

Kalousek však stále opakuje - nebráním se přesunu peněz, ale když se někde přidá, jinde se musí ubrat. Konečné slovo bude mít vláda, která musí rozpočet schválit.

Jisté je pouze jedno. Žádný ministr nedostal tolik, kolik si představoval, navíc mu stále hrozí, že i o výši navržených státních prostředků může při ministerské debatě o rozpočtu přijít, pokud tak rozhodou jeho koaliční kolegové.

Kolik mohou resorty získat (hrubé odhady v mld. Kč)
resortrozpočet 2007rozpočet 2008
práce a sociálních věcí426428
spravedlnost19,820
vnitro5455,2
školství115,6117
kultura7,87,7
zemědělství15,913,4
průmysl12,311,5
Zdroj: Právo

Více na sociální výdaje

Zatím v klidu může být jen několik resortů - výdaje na sociální politiku se zvýšit musí, a to i přes úsporná opatření obsažená v balíku reformních zákonů.

Stejně tak mají základní výdaje zajištěny vojáci a policisté. Výdaje na obranu jsou dány našimi mezinárodními závazky v rámci NATO. Velkou šanci na zvýšení rozpočtu má ministerstvo kultury a české vysoké školy, které by mohly získat navíc miliardu korun.

Resorty musí šetřit

Ostatní resorty musí počítat s tím, že jejich výdaje se sníží či neporostou takovým tempem jako minulá léta. Redukcí projde dotační politika ministerstva průmyslu a zemědělství. Zcela se změní podoba financování zdravotnictví. Velké boje o peníze probíhají v resortu zemědělství - tady zejména jednotlivé zájmové skupiny zemědělských výrobců mají poslední šanci prosadit svoje zájmy. Ty se ovšem tvrdě kříží - jiné zájmy mají ti, co prosazují rekultivace, jiné přímý pěstitelé a chovatelé.

Šetřit by měly i organizace financované z rozpočtu - Ústavním soudem počínaje a prezidentskou kanceláří konče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám