Hlavní obsah

Ministři se po dovolených sešli nad reformou financí

PRAHA

V pondělí dopoledne se po více než čtrnácti dnech dovolené ve Strakově akademii znovu sešli členové vlády. Mezi hlavní body programu jejich schůze patří především prosazení reformy veřejných financí. Koaliční politici naplánovali nejrůznější schůzky na celé pondělí. Chtějí svůj postoj k reformě vyřešit ještě dříve, než kvůli ní zasedne v úterý Sněmovna.

Článek

Během pondělí mají o klíčových změnách jednat poslanecké kluby stran a také lídři koalice. Kvůli mimořádné schůzi poslanců zasedá kabinet už dnes, nikoli ve středu, jak je tomu obyčejně.

Pro reformu veřejných financí více než polovina Čechů

Reformu veřejných financí podporuje více než polovina obyvatel ČR (55 procent), většinou s vyšším vzděláním a platy, proti je necelých deset procent dotázaných. Oslovení Češi se nechtějí vzdát žádné významné sociální dávky, především přídavků na děti (45 procent) a nemocenské (20 procent). Naopak by se zřekli stravenek, pohřebného nebo pastelkovného, tedy příspěvku na školní pomůcky prvňáků, uvedla agentura Median pro Lidové noviny.

"Je pozitivní, že většina veřejnosti chápe nutnost reforem," uvítal ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Zároveň však nevidí problém v tom, že více než třetina respondentů (35 procent) nevěděla, jak na otázku ohledně potřebnosti reformy odpovědět. "Jsem přesvědčen, že ten, kdo informace chce najít, tu možnost rozhodně má," uvedl.

Mýtné i pro vozidla od 3,5 tuny

Vláda chce též rozšíříit dosavadní mýtné, které platí na dálnicích a rychlostních silnicích pro nákladní vozidla s hmotností 12 tun a více, na vozidla od 3,5 tuny od 1. ledna 2008 či 2009. Přesné datum závisí na stavu legislativy. Dále ministerstvo dopravy zvažuje zavést mýtné na silnicích druhé a třetí třídy.

Mezi další témata, které bude vláda projednávat, patří navýšení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na letošní rok o 2,9 miliardy korun. Na snížení úroku půjček na rekonstrukce panelových domů by mělo jít 2,8 miliardy a 100 miliónů budou přímé dotace na jejich opravy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vládě navrhne, aby vyslovila souhlas s výměnou balíku akcií společnosti Pražská energetika, který ministerstvo spravuje, za podíl v polostátní energetické společnosti ČEZ.

Vláda má též projednat Koncepci státní politiky cestovního ruchu na léta 2007 až 2013. Ministerstvo pro místní rozvoj chce zlepšit propagaci České republiky jako lákavého turistického cíle uprostřed Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám