Hlavní obsah

Ministři ODS zablokovali plán národní evidence bankovních účtů

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ministři ODS při středečním jednání vlády zablokovali plán národní evidence bankovních účtů, která měla vést k rychlejšímu prověřování podezřelých kont. Právu to ve čtvrtek řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj návrh nijak nerozšiřoval státní kompetence, ani neohrožoval bankovní tajemství. Pro evidenci byly i Věci veřejné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Grémium ODS

Článek

„Neudělal jsem nic jiného, než že jsem splnil úkol z protikorupční strategie, a to, co jsem předložil, nijak nerozšiřovalo kompetence státu, ani nijak neoslabovalo stávající ochranu údajů. Pouze to vedlo k mnohem rychlejšímu zjištění údajů,“ řekl Právu Kalousek.

Na dotaz, čím si odmítavý postoj ODS vysvětluje, ministr uvedl, že slyšel, že to rozšiřuje pravomoci státu. „To je absurdní argument. Naopak jsem ve svém materiálu zdůrazňoval, že to k ničemu takovému nevede, ale že to je pouze instrument k tomu, aby se oprávněná osoba rychleji dostala k informacím, k nimž je opravdu oprávněna,“ uvedl Kalousek.

Připomněl, že ve svém návrhu naopak nenavrhoval prolamovat stávající úroveň bankovního tajemství či rozšiřovat počet oprávněných osob. „K údajům se oprávněné osoby stejně dostanou, ale bude jim to trvat déle a bude to podstatně dražší,“ dodal.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) doufá, že vytvoření národní evidence zcela nezapadne, ale že se koaliční strany v nějaké podobě na registru shodnou.

Práce vyšetřovatelů mohla být snazší

„Ministři ODS argumentovali tím, že to otevírá Pandořinu skříňku a vytváří Velkého bratra, pokud by do registru byly přiřazeny další údaje. Podle nich jeden případný registr se všemi informacemi je potenciálně snadněji zneužitelný,“ řekl Dobeš Právu.

Podle ministra se nyní resort financí musí obracet na všechny banky, pokud chce zjistit, kde má firma či osoba účet a čekat na odpověď. Teprve poté může zažádat o informace týkající se zůstatku a pohybu na kontě.

„Tento mezikrok je administrativně a finančně náročný a kvůli časové prodlevě může dojít ke změnám na účtu či maření šetření, pokud se to dotyčný dozví,“ dodal Dobeš s tím, že navrhovaný registr by obsahoval jen přehled kont.

Reklama

Výběr článků

Načítám