Hlavní obsah

Ministrem spravedlnosti má být advokát Papež

PRAHA

Nástupcem Pavla Rychetského na postu ministra spravedlnosti má být podle informací Práva českobudějovický advokát, místopředseda České advokátní komory a regionální politik ČSSD Vladimír Papež, který v roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Ani samotní sociální demokraté přesně nevědí, proč Špidlova a Rychetského volba padla zrovna na Papeže. Nejčastějším vysvětlením je, že se premiér s Papežem dobře zná, protože oba pocházejí z Jihočeského kraje, kde Špidla byl dlouhou dobu v 90. letech předsedou krajské organizace soc. dem.

Papežovo jméno přitom uvnitř soc. dem. vyvolává pochybnosti, protože měl na počátku roku problémy s řízením pod vlivem alkoholu a byl mu kvůli tomu i odebrán řidičský průkaz. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl Právu k případnému jmenování Papeže řekl: "Pokud by se tak premiér rozhodl, tak s tím nic nenaděláme, ale ta volba by nebyla ideální."

Rychetský jméno zatím tají

Podle svých slov minulý týden na politickém grémiu ČSSD připomněl, že kvůli řízení pod vlivem alkoholu musel odejít náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl. "A teď bychom tam dávali ministra s takovou minulostí," poznamenal Ibl.

Rychetský, který odchází k Ústavnímu soudu, na své čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že jméno svého nástupce už zná, ale neprozradí. Podle jeho slov oznámí premiér Vladimír Špidla prezidentovi Václavu Klausovi jméno nového ministra v úterý, po návratu z USA.

Jak Rychetský na tiskové konferenci řekl, přál by si, aby se novým ministrem stal prokurátor. Na přímý dotaz, zda tedy jeho křeslo zdědí státní zástupce, však řekl, že nikoliv.

Připustil zároveň, že konečný výběr ovlivnilo i to, že někteří kandidáti odmítli.To byl i případ náměstka nejvyšší státní zástupkyně Jaroslava Fenyka a předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka. Nelehký post šéfa české justice ale nepřijaly ani místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová a ministryně školství Petra Buzková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám