Hlavní obsah

Ministra Pospíšila prověřuje policie

Právo, Radim Vaculík

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se sám může dostat do křížku se zákonem. Okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus totiž v kauze obvinění bývalého Pospíšilova ekonomického náměstka Františka Steinera (38) a někdejšího šéfa vězeňské služby Luďka Kuly (47) naznačil ve svém usnesení i možnou trestní odpovědnost samotného ministra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Oba se totiž usilovně hájí tím, že v údajném trestném činu, pro nějž jsou stíháni, figuroval i on jako jejich tehdejší nadřízený.

Zmíněné usnesení z 19. března, jehož kopii má Právo k dispozici, se týká zamítnutí Steinerovy a Kulovy stížnosti proti nedávnému zahájení jejich stíhání kvůli nákupu zchátralé budovy bývalého kláštera ve Vidnavě na Jesenicku.

Detektivové z protikorupční policie je viní ze zneužití pravomoci a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozí až deset let vězení.

Vytýkají jim především nákup samotného objektu za 29 miliónů v srpnu 2008, který uskutečnili i přesto, že na něj v rozpočtu údajně nebyly peníze a že navíc není dodnes nijak využíván. Přitom právě ve Vidnavě měl vzniknout vůbec první detenční ústav pro odsouzené devianty. To se však nikdy nestalo.

Policisté Steinerovi dávají za vinu i to, že o nákupu budovy i chybějících penězích mj. na její rekonstrukci, a tedy i hrozící škodě neinformoval svého nadřízeného, kterým byl ministr Pospíšil.

Jenže Steiner i Kula se proti takovému tvrzení bránili jak při svých výsleších minulý týden na policii, tak ve stížnostech podaných dozorovému žalobci Šmelhausovi. A ten hodlá nechat jejich obhajobu prověřit.

Podle obou obviněných i důkazů ve spise však byl Pospíšil o všem podrobně informován, sám se podle nich o nákup budovy zasazoval.

„Je zřejmé, že této otázce bude potřeba věnovat potřebnou pozornost… Mohla by též vést po důsledném objektivním objasnění všech relevantních souvislostí k jinému, tedy zřejmě širšímu vymezení okruhu osob, u nichž je třeba trestní odpovědnost dovozovat,“ napsal ve svém usnesení Šmelhaus.

Ministr: Jde o účelovou hru

Sám Pospíšil označil celou kauzu včetně stíhání svých dvou bývalých podřízených za účelovou hru spojenou s válkou na státním zastupitelství a za velmi nestandardní věc.

„Nikdo, ani mnou oslovení právní experti, mi nebyl schopen říci, v čem by spočíval trestný čin při nákupu Vidnavy. Tam žádná škoda nevznikla, objekt patří státu, byl koupen za odhadní cenu. Nejsou tam splněny znaky žádného trestného činu,“ míní ministr.

Připomněl například to, že o zřízení detenčního ústavu rozhodla vláda, a také fakt, že nákup Vidnavy doporučila ministerstvu expertní komise, v níž byla kromě Steinera například i šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

„Případ navíc provází nestandardní přesuny spisu na Prahu-západ za účasti Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ poukázal v pondělí Pospíšil na to, že kauzu odmítli řešit jak šéf státních zástupců z Prahy 2 Tomáš Bláha, tak další žalobci z Městského státního zastupitelství v Praze.

Všichni údajně kvůli osobním vazbám a přátelství ke Steinerově rodině.

O tom, kdo dostane případ na stůl, tak nakonec rozhodli vrchní žalobci a kauzu přidělili na zastupitelství v Praze-západ i přesto, že v samotné Praze je jiných obvodních dalších devět.

Pospíšil jakékoli vlastní provinění odmítl. „Mám zcela čisté svědomí a nevidím jedinou indicii, která by měla vést k mému obvinění,“ reagoval v pondělí na dotaz Práva ministr. Vyšetřovatelé z protikorupční policie se k možnému trestnímu postihu vůči Pospíšilovi odmítají vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám