Hlavní obsah

Ministr zprostil funkce žalobce viněného z korupce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v pondělí rozhodl, že státní zástupce z Prahy 4 Pavel Suchánek, kterého policie od září viní z přijetí úplatku, dočasně přijde o talár.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Článek

„Ministr spravedlnosti rozhodl 29. října s účinností k 30. říjnu o dočasném zproštění Pavla Suchánka výkonu funkce státního zástupce, a to na základě jeho trestního stíhání,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí resortu justice Vladimír Řepka.

Suchánek v minulosti působil u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, v současnosti pracoval na obvodě v Praze 4.

Kauza soudce Havlína

Jeho případ souvisí s kauzou již pravomocně odsouzeného bývalého soudce z Prahy 2 Ondřeje Havlína, který před dvěma lety dostal za korupci při rozhodování trestních věcí týkajících se případů dopravních nehod a alkoholu za volantem trest 63 měsíců.

Informace o tom, že do jedné z těchto kauz mohl být zapleten i žalobce Suchánek, vyšly najevo při hlavním líčení s Havlínem u kladenského okresního soudu a v následném písemném znění rozsudku. V tom soud zmínil, že Havlín předal úplatek v blíže neupřesněné výši za ovlivnění řešení dopravní nehody jednoho opilého řidiče.

Jeho příjemcem měl být počátkem roku 2013 údajně právě Suchánek. Havlín zmíněnému státnímu zástupci krátce po setkání s jiným obviněným a údajném převzetí peněz zavolal: „Pavlíčku, kdy půjdeš ke mně na soud? Mám pro tebe ty prospekty na to suzuki.“

Suchánek prý odvětil, že může přijít okamžitě. A podle soudu si následně skutečně na parkovišti předali peníze. Pojem „prospekty“ prý přitom aktéři Havlínovy kauzy používali místo slova „úplatky“. Výši částky však policisté tehdy nezjistili.

Policie tedy na základě soudního líčení začala případ znovu prověřovat a letos 3. září Suchánka obvinila z korupce s hrozící trestní sazbou od tří do deseti let. [celá zpráva] Minulý týden pak pražští městští žalobci zamítli Suchánkovu stížnost proti jeho obvinění.

Vyšetřování pokračuje

To v praxi znamená, že jeho vyšetřování pokračuje. A právě na to podle všeho čekal ministr Kněžínek, aby mohl obviněného státního zástupce dočasně zprostit funkce.

Návrh, aby tak učinil, mu přitom minulý týden poslal sám šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. A Kněžínek mu v pondělí vyhověl.

Sám Suchánek v minulosti převzetí úplatku v médiích odmítl. Pouze připustil, že se

mohl s Havlínem potkat i mimo budovu soudu, prý takto se soudci komunikoval běžně.

V nynější kauze je nicméně obviněn jen Suchánek, protože Havlín už byl v souvislosti s případem onoho opilého řidiče odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám